Didaktička igračka “Njuškavac” razvija istraživački duh i ubija dosadu kod kućnih ljubimaca - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Didaktička igračka “Njuškavac” razvija istraživački duh i ubija dosadu kod kućnih ljubimaca

idaktičke igračke su one koje podstiču interakciju kod kućnih ljubimaca, te čine da oni razvijaju svoj istraživački duh i jačaju njuh, a odlično su sredstvo i za ubijanje dosade.

Njuškavac je namijenjen psima i mačkama, a preporučuju ga i treneri za obuku i socijalizaciju pasa, kao idealno rješenje da se pas zabavi i da ne uništava namještaj po kući. Više o ovoj interesantoj didaktičkoj igrački nam je rekla Jelena Bojić, čiji su njuškavci “Njuškica” pronašli dom kod kućnih ljubimaca širom države.

Otkud ideja za jednu ovakvu igračku?

Jelena Bojić: “Razgovarajući sa prijateljima, koji imaju kućne ljubimce shvatila sam da ovakva vrsta didaktičke igračke nije dostupna u pet shopovima, a da je veoma tražena i korisna za kućne ljubimce. Radeći dugi niz godina sa djecom, uvijek sam voljela nešto sama da izrađujem, da istražujem, da budem kreativna. Zato sam poslušala savjet prijateljice i pokušala da izradim prvi njuškavac, koji je testno isprobao njen pas. Moju ideju da se bavim izradom njuškavaca su super prihvatili moji članovi porodice, koji mi pomažu u izradi njuškavaca „Njuškica“. Tako je sve krenulo, počele su stizati prve narudžbe i pozitivni komentari vlasnika kućnih ljubimaca, koji su naručili naše njuškavce i bili oduševljeni reakcijom svojih kućnih ljubimaca.”

Šta je u stvari njuškavac?

Jelena Bojić: “Njuškavac ili Snuffle matt je interaktivna didaktička igračka za ljubimce, koja im omogućava da zadovolje svoje iskonske instikte nagrađujući njihov nos i istraživački duh poslasticama ili granulama, koje pronađu njuškanjem po ovoj zabavnoj igrački. Vlasnici kućnih ljubimaca su prezadovoljni, jer su njihovi kućni ljubimci oduševljeni, sretni, zabavljaju se, istražuju i super provode vrijeme.”

Zašto je njuškavac drugačiji od drugih igračaka za pse i mačke i koje sposobnosi pomoću njega razvijaju kućni ljubimci?

Jelena Bojić: “Njuškavac je drugačiji od ostalih igračaka, jer je vrlo jednostavan za korištenje, a koristan je za ljubimce u tolikoj mjeri da ga stručnjaci i treneri ljubimaca, nazivaju teretanom za kućnog ljubimca. Mnogi su benefiti ove igračke. Prije nego što su pripitomljeni naši ljubimci (naročito psi), njuškanjem su tražili hranu i pratili i hvatali svoj plijen. Danas uglavnom ljubimci dobiju gotovu hranu u posudi, koju relativno brzo pojedu, a instinkt njuškanja se nije izgubio, on je i dalje veoma snažan, te je to i prirodna potreba životinja. Ako im uskratimo ovu potrebu, može doći do problematičnog ponašanja ljubimca, kao što je npr. grebanje ili žvakanje namještaja, anksioznost, hiperaktivnost i slično. Sposobnosti koje održavaju i razvijaju ljubimci pomoću njuškavca su prvenstveno čulo njuha, zatim njuškanjem po njuškavcu ljubimci razbijaju dosadu i mentalno su stimulisani, razvijaju se njihove motoričke sposobnosti. Može se koristiti i za modifikaciju ponašanja kućnih ljubimaca, kao i za smanjenje stresa, anksioznosti, depresije i dosade. Ljubimci dobijaju više energije i zabave, a ljubimcima kojima nedostaje samopouzdanje, njuškavac bi trebao biti redovna praksa.”

Facebook: Njuškica – Snuffle mat

Na kojem principu funkcioniše ovaj didaktički predmet, odnosno kako se tačno koristi?

Jelena Bojić: “Njuškavac je veoma jednostavan za korištenje. Rasporedite omiljenu čvrstu hranu, granule ili poslastice vašeg ljubimca, između trakica njuškavca. Što bolje sakrijete hranu (granule ili poslastice), vašem ljubimcu će biti zanimljivije i proces jedenja hrane će se znatno produžiti, što je još jedan od benefita. S obzirom na to da je napravljena od tkanine, njuškavac nije pogodan za korištenje sa sirovom i mokrom hranom, da se njuškavac ne uprlja. Njuškavac koristiti samo pod nadzorom vlasnika! Kada vaš ljubimac pronađe sakrivenu hranu spakujte je do sledećeg korištenja, jer ukoliko nema hrane u njuškavcu, neki psi mogu početi žvakati trakice. Njuškica se pere na nekom od nježnijih ciklusa u veš mašini npr. na 30 stepeni unutar zaštitne vrećice ili ručno. Koliko često se pere je vaša individualna procjena.”

Facebook: Njuškica – Snuffle mat

Na koji način se pravi njuškavac i od kojeg materijala?

Jelena Bojić: “Njuškavac se pravi na jednostavan način, gdje možemo uključiti i kreativnost. Pravi se od odgovarajuće gumene podloge i flis tkanine, koja se isječe na trakice, koje se vezuju za gumenu podlogu. Kreativnost, vrijeme i strpljenje su ključni, kako bi se trakice tkanine pravilno i lijepo slagale, vezale i rasporedile na njuškavac.”

Da li je njuškavac namijenjen samo manjim rasama pasa ili je podjednako zanimljiv i velikim psima?

Jelena Bojić: “Njuškavac nije namijenjen samo za manje rase pasa. Kako je zanimljiv manjim psima, tako je interesantan i za velike pse, pogotovo zbog sposobnosti koje razvija i unapređuje kod ljubimaca. Igre hranom poput njuškavca, igraju ključnu ulogu u održavanju mentalnog zdravlja i razvoju njuha ljubimaca, koje je bitno za svaku rasu psa.”

Facebook: Njuškica – Snuffle mat

Zašto biste vlasnicima kućnih ljubimaca preporučili da svojim psima ili mačkama uzmu njuškavac?

Jelena Bojić: “Njuškavac je topla preporuka za sve vlasnike pasa i mačaka, jer će u njima probuditi istraživački duh, ojačati njihov njuh, te im neće biti dosadno. Njuškavac preporučuju i treneri za obuku i socijalizaciju pasa, kao idealno rješenje da se pas zabavi i da ne uništava namještaj po kući, preporučuje se veoma hiperaktivnim psima, kao i onim malo više apatičnim i letargičnim psima i macama. Idealno je rješenje i da njuškavac koristite kada vam dođu gosti, a pas ili maca su nemirni. Njuškavac veterinari preporučuju i kod pasa, koji su jako proždrljivi i prebrzo gutaju hranu i imaju problem sa probavom ili gojaznošću, jer će ljubimac sporije nalaziti hranu u njuškavcu i proći će malo više vremena, dok pojede svu hranu sa njuškavca, poput granula ili poslastica.”

Kako sve zainteresovani mogu naručiti njuškavac?

Jelena Bojić: “Svi zainteresovani njuškavac „Njuškica“ mogu poručiti putem Instagram profila njuskica.bih i Facebook profila. Narudžbe primamo u inbox, a dostavu vršimo širom BiH. Njuškavac stiže na adresu svakog kućnog ljubimca i već imamo mnogo zadovoljnih i sretnih kućnih ljubimaca i njihovih vlasnika, koji su oduševljeni njuškavcem „Njuškica“.

Ultra.ba

Danas objavljeno

Grad u kom nikada nije dosadno

Vanja A

Glumica objavila rijetku fotografiju svojih 18-godišnjih blizanaca

Vanja A

Ronaldova djeca moraju da poštuju ova pravila

Vanja A

Ostavite komentar