Devetnaesti dan rata u Ukrajini - kritično u Marijupolju, očekuje se nastavak pregovora - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Devetnaesti dan rata u Ukrajini – kritično u Marijupolju, očekuje se nastavak pregovora

Devetnaesti dan rata u Ukrajini. Očekuje se nastavak pregovora Moskve i Kijeva putem video-linka. Trenutno je najkritičnije u Marijupolju, kojem ponestaje vode i hrane. Ukrajinske vlasti poručile su da su pokrenule kontrofanzivu na Harkov i Nikolajev. Iz Moskve saopštavaju da su ruske snage napredovale devet kilometara unutar ukrajinske teritorije.

Više od 140.000 civila evakuisano je iz zona sukoba u Ukrajini, zahvaljujući humanitarnim koridorima, dogovorenim tokom pregovora Kijeva i Moskve.

Očekuje se da će danas ti razgovori biti nastavljeni, ponovo putem video-veze.

Iz ukrajinskog MUP-a u nedelju je saopšteno da su oružane snage pokrenule kontranapad protiv ruske vojske u Nikolajevu i Harkovu, kao i da se ne očekuje da će ruske snage uskoro blokirati Kijev.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da je ruska vojska gađala centre za obuku Oružanih snaga Ukrajine u selu Stariči i na vojnom poligonu Javorov, gde je “uništeno do 180 stranih plaćenika i velika količina stranog naoružanja”.

Ruske oružane snage zauzele su nekoliko manjih ukrajinskih naselja i napredovale devet kilometara unutar ukrajinske teritorije, naveo je Konašenkov.

U nuklearnoj elektrani u Černobilju obnovljeno je napajanje električnom energijom.

Danas objavljeno

Srpska i Federacija BiH ograničavaju kamatne stope

Vanja A

Vučić: Obraćam se građanima 8. oktobra o svim važnim pitanjima

Vanja A

“Napali su”

M.

Ostavite komentar