11. Maja 2021.

Devet vođa istočnoevropskih zemalja se sastalo i uprlo prstom u Rusiju

Big Portal

Oni su osudili i “činove sabotaže” prema Češkoj za koje se krivi Rusija.

“Agresivne akcije Rusije i jačanje njene vojne sposobnosti u bliskom susedstvu NATO, uključujući nedavnu eskalaciju u Crnom moru, na granici sa Ukrajinom i nelegalno anektiranim Krimom, i dalje prete evroatlantskoj bezbednosti”, navelo je devet šefova država u zajedničkom saopštenju usvojenom posle virtuelnog samita.

Učesnici kojma su se onlajn pridružili američki predsednik Džozef Bajden i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg osudili su “činove sabotaže Rusije na teritoriji Alijanse”, u osvrtu na eksploziju 2014. u skladištu municije u Češkoj kada su poginule dve osobe.

Oni su takođe izrazili “zabrinutost” zbog “sličnog ponašanja” Rusije u Bugarskoj, pozivajući se na istragu bugarskih tužilaca vezano za četiri eksplozije između 2011. i 2020. u skladištima municije u toj zemlji.

Više zemalja centralne i srednje Evrope proterale su prošlog meseca ruske diplomate u znak solidarnosti sa Češkom. Moskva je ocenila “apsurdnim” optužbe Praga i uzvratno proterala evropske diplomate.

Rumunski predsednik Klaus Johanis domaćin samita uz svog poljskog kolegu Andžeja Dudu rekao je da se “založio za jačanje vojnog prisustva saveznika, uključujući SAD, u Rumuniji i na jugu istočnog krila Alijanse”. Duda je bio u Bukureštu sa Johanisom dok su se ostali učesnici pridružili virtuelno.

Godišnji samit nazvan B9, okuplja Bugarsku, Estoniju, Mađarsku, Letoniju, Litvaniju, Poljsku, Rumuniju, Slovačku i Češku. Održan je mesec dana uoči samita NATO, predviđenog za 14. jun u Briselu u prisustvu predsednika Bajdena.

Svih devet država članica grupe B9 su tokom hladnog rata bile pod kontrolom Moskve, a tri baltičke države bile su deo Sovjetskog Saveza, danas su sve članice NATO-a i Evropske unije.

Na samitu NATO u junu fokus će biti na napetim odnosima sa Rusijom i Kinom, na povlačenju trupa iz Avganistana i na budućnosti vojnog saveza.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare