Devet godina od smrti Ejmi Vajnhaus - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Devet godina od smrti Ejmi Vajnhaus

Pop ikona Ejmi Vajnhaus, preminula je na današnji dan pre tačno devet godina, nakon duge bitke sa alkoholom i drogom.

Ejmi je umrla u svojoj kući, u Kamdenu, u severnom Londonu. Godinama se borila sa zavisnošću od droge i alkohola, a malo pre smrti počela je ponovo da pije.

Ejmi Vajnhaus su pripisivane zasluge za uticaj na rast popularnosti ženskih izvođača i soul muzike, i za preporod britanske muzičke scene. Njen specifičan stil učinio ju je muzom modnih dizajnera, poput Karla Lagerfelda.

Iako su njenu muziku volele sve generacije, ona je pored svojih numera ostala upamćena i kao jedna od najproblematičnijih zvezda svih vremena, a skandali za koje je bila zaslužna prepričavaju se i danas.

Kritika u Ujedinjenom Kraljevstvu je jako dobro primila debi album Frank koji je Vajnhaus objavila 2003, te je bio nominovan za nagradu Merkuri.

Sledećim albumom, Back to Black, objavljenim 2006. zaslužila je šest nominacija za nagradu Gremi, od kojih je pet i osvojila,uključujući nagrade u tri od četiri najvažnije kategorije: za debitanta godine, za album godine i za kompoziciju godine, čime je, zajedno sa Ališom Kiz i Lorin Hil, postala pevačica koja je osvojila najviše Gremija u jednom danu, i prva britanska pevačica kojoj je to pošlo za rukom.

Album se našao na trećem mestu liste najprodavanijih izdanja prve decenije 21. veka u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Njena kultna pesma “Rehab” nastala je sasvim slučajno u studiju dok se ona žalila svom producentu kako je roditelji i prijatelji teraju da počne sa lečenjem od zavisnosti. Poslednji koncet pevačica je održala u Beogradu, a on trajao je samo 11 minuta.

B92

Danas objavljeno

Mladenci u Indiji krenuli na vjenčanje ploveći u loncu

Vanja A

Udovica (85) i udovac (87) stali na ludi kamen poslije 15 godina veze

Vanja A

Žene u Hollywoodu su slavile uspjeh: Pogledajte neke od najljepših haljina koje su nosile

Vanja A

Ostavite komentar