10. Aprila 2020.

Devet evropskih država najavljuje ublažavanje restriktivnih mjera

Big Portal

U Austriji će prodavnice koje ne prodaju osnovne životne namirnice veće od 400 kvadratnih metara biti ponovo otvorene u utorak, 14. aprila, kao i uradi sam prodavnice i baštenski centri. Otvaranje šoping-centara, frizerskih salona i većih radnji najavljeno je za 1. maj ukoliko ne dođe do pogoršanja situacije. Restorani i hoteli biće postepeno otvarani od sredine maja.

Bugarska vlada dozvolila je da od 7. aprila ponovo rade pijace, uradi sam prodavnice, prodavnice alata i bicikli.

U ovoj zemlji ublažene su mjere koje se odnose na bavljenje sportskim akivnostima napolju, kao što su trčanje i vožnja bicikla, dok će restrikcije u pogledu putovanja biti ublažene nakon Uskrsa.

Danska će 15. aprila otvoriti obdaništa i škole za učenike od prvog do petog razreda. Sve druge mjere protiv širenje virusa ostaće na snazi najmanje do 10. maja.

Norveška je najavila postepeno ublažavanje mjera koje će otpočeti 20. aprila sa otvaranjem obdaništa, dok će škole za učenike od prvog do četvrtog razreda biti otvorene nedjelju dana kasnije. Ublažavanje zabrane rada za frizerske i kozmetičke salone takođe je najavljeno za ovaj mjesec.

Finska vlada razmatra da ublaži restrikcije za saobraćaj u području oko Helsinkija, ali je trajanje drugih zabrana produžila do 13. maja.

U Njemačkoj će 14. aprila biti razmotreno ublažavanje pravila o socijalnoj distanci, dok će se o postepenom povratku na normalan život razgovarati nakon uskršnjih praznika ukoliko se i dalje nastavi pozitivan trend u pogledu epidemiološke situacije u zemlji.

U narednih nekoliko nedjelja u Irskoj je moguće ublažavanje zabrane izlaska iz kuće i ponovno otvaranje nekih prodavnica.

Litvanija, u kojoj su mjere karantina produžene do 27. aprila, najavljuje da je poslije Uskrsa moguće ublažavanje mjera, posebno onih koje se odnose na rad malih preduzetnika.

U Švajcarskoj Vlada planira ublažavanje restriktivnih mjera krajem mjeseca, nakon isteka mjera karantina koje su produžene do 26. aprila.

U Ukrajini Blada je najavila moguće ublažavanje restrikcija krajem ovog mjeseca koje će početi ponovnim radom javnog prevoza i ukidanjem zabrane odlaska na posao.

(Sputniknews.com)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare