Devedeset godina „Njujorkera“, hotela u kom je na jučerašnji dan preminuo Nikola Tesla - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Devedeset godina „Njujorkera“, hotela u kom je na jučerašnji dan preminuo Nikola Tesla

Prije devedeset godina otvoren je hotel koji će trinaest godina kasnije biti posljednja stanica za jednog od najvećih naučnika svih vremena – Nikolu Teslu.

Nikola Tesla je preminuo na Božić sedmog januara 1943. godine, u sobi 3327 hotela „Njujorker“.

Srpski naučnik je poslednjih deset godina svog života proveo u ovom hotelu: dok mu je soba 3327 bila spavaća, u sobi 3328 ovog hotela je radio.

Tesla je novoizgrađeni „Njujorker“ izabrao zato što je bio blizu njegove laboratorije na uglu 40. ulice i Šeste avenije. Danas ta lokacija nosi ime Ugao Nikole Tesle.

Hotel u art deko stilu

Hotel „Njujorker“, koji se nalazi u Osmoj aveniji na Menhetnu, građen je u art deko stilu, kao i Empajer stejt bilding (1931). Ima 1.083 sobe.

Prema prvom projektu iz 1928. godine, hotel je trebalo da ima 38 spratova, a njegova izgradnja da košta osam miliona dolara. Ipak, kada je hotel godinu dana kasnije izgrađen, imao je 43 sprata.

Završni račun je iznosio 22,5 miliona dolara, a „Njujorker“ je mnogo godina bio najveći hotel u Njujorku.

Zvanično je otvoren 2. januara 1930. godine.

U knjizi Njujork 1930, Robert A. M. Stern navodi da se, pored plesnih dvorana, u hotelu nalazilo i deset salona za privatne večere i pet restorana u kojima je radilo 35 glavnih kuvara. U hotelskoj berbernici nalazile su se 42 stolice i 20 manikirista.

Tokom četrdesetih i pedesetih godina ovo je bio jedan od najpopularnijih hotela, u kojem su boravili glumci, političari, sportisti, pa i mafijaši, pisao je Njujork obzerver.

U ovom hotelu se Muhamed Ali oporavljao nakon meča sa Džoom Frejzerom 1971. godine.

Promene vlasnika

Kako se menjala američka ekonomija, tako se menjao i život „Njujorkera“, koji je nekoliko puta menjao vlasnika.

Hoteli „Hilton“ su ga kupili 1953. godine za 12,5 miliona dolara, ali je tri godine kasnije otkupljen od strane Hotela „Masalja“ za 20 miliona dolara.

Vlasnik se ponovo promenio 1959. godine kada ga je otkupio ivesticioni sindikat „Njujork tauers limited“, koji je zatim bankrotirao, pa je „Njujorker“ ponovo postao vlasništvo Hotela „Hilton“ 1967. godine.

Nakon izgradnje modernijih hotela, „Njujorker” više nije bio isplativ i zatvoren je 1972. godine.

Unifikaciona crkva Sjedinjenih Država otkupila ga je za 5,6 miliona dolara. Crkva je veći deo zgrade preuredila kako bi je koristili njeni članovi.

Renoviranje zgrade

Unifikaciona crkva je 1994. odlučila da deo zgrade ponovo pretvori u hotel.

Renoviranje zgrade je trajalo pet godina i koštalo 20 miliona dolara, nakon čega se hotel priključio lancu „Ramada“, 2000. godine.

I u narednim godinama je nastavljeno sa renoviranjem, najpre je prepoznatljivi znak „Njujorker“ zamenjen novim, sa led sijalicama, a 2007. se počelo sa novim radovima, a broj soba je povećan sa 178 na 912.

Pre šest godina Njujorker je postao deo hotelskog lanca “Vindhem”.

Danas objavljeno

Kevin Spejsi ide na sud zbog optužbe za zlostavljanje

Vanja A

R’Boni Gabriel prva Filipinka s titulom mis Amerike u posljednjih 60 godina

Vanja A

Stvari koje trebaš znati ako želiš da imaš psa i mačku istovremeno

Vanja A

Ostavite komentar