10. Decembra 2022.

Detalji o pokušaju puča: Uhapšeni kuvar i bivši policajac

Big Portal

Kuvar Frank Hepner je uhapšen 7. decembra u hotelu s pet zvjezdica na austrijskom skijalištu Kicbil gdje je i radio. Navodno je bio pripadnik komandnog štaba vojnog ogranka ekstremno desničarske grupe Reichsbürger (Građani Rajha) koju je vlast označila terorističkom.

Tvrdi se da je bio zadužen za regrutovanje novih pripadnika, nabavku oružja i druge opreme, izgradnju komunikacione i informatičke infrastrukture. Osim toga, smatra se da je bio zadužen da osigura obroke za pripadnike tzv. Nove njemačke armije.

Austrijski list Die Presse, pozivajući se na tvrdnje istražitelja, objavio je da je 62-godišnji Hepner trebao da bude lični kuvar princa Hajnriha XIII, koji je postavljen za kralja samoproglašenog njemačkog kraljevstva.

Prema navodima istražitelja, Hepner je osigurao novac, sredstva za kuvanje, kamper i generator za hitne potrebe, prenosi Guardian.

Njegova 28-godišnja kćerka Šalimar s fudbalerom Alabom, koji je reprezentativac Austrije, ima sina koji je rođen 2019.

Alaba nije odgovarao na upite austrijskih novinara, a komentar od njega tražili su i njemački novinari.

Bivši policajac Majll Frič je uhapšen sa partnerkom Melanie Riter u blizini Hanovera. Ovaj 58-godišnjak je 2020. suspendovan nakon što je prisustvovao protestima onih koji smatraju da koronavirus ne postoji. Bio je kandidat za parlamentarca stranke DieBasis koja je nastala iz pokreta Querdenker. Ovaj pokret negira postojanje koronavirusa. Frič je podnio žalbu na suspenziju o kojoj još nije odlučeno.

Stranka krajnje desnice Alternative für Deutschland (Alternativa za Njemačku) distancirala se od bivše članice Birgit Malsak-Vinkeman, sudije koja je takođe 7. decembra uhapšena u svom domu u zapadnom dijelu Berlina.

Tvrdi se da je ona bila među ključnim osobama koje su planirale državni udar i da je namjeravano da ona nakon državnog udara bude ministarka pravde.

Malsak-Vinkeman, koja je bila i parlamentarka, navodno je vojnom ogranku Građani Rajha davala važne logističke informacije o tome kako se sve može ući u Rajhstag, zgradu parlamenta.

List Der Spiegel je objavio da su među zaplijenjenim predmetima pištolji s kalibrom od devet milimetara, mačevi, noževi, omamljivači, šlemovi, oprema za noćno posmatranje i policijsko oružje, prenosi Telegraf.

Ljevičarski list Die Tageszeitung je objavio da su istražitelji pronašli listu na kojoj je 18 osoba s njihovim adresama, a riječ o istaknutim političarima i novinarima koji su bili meta Građana Rajha.

Između ostalih, na toj listi su ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, šest parlamentaraca i tri televizijska novinara.

Riječ je o najvećoj policijskoj akciji protiv njemačke ekstremne desnice ikada. Za pretrese i hapšenja na 150 lokacija širom Njemačke i Austrije bilo je angažovano 3.000 policajaca. Uhapšeno je 25 osoba, među kojima je Hajnrih XIII, a broj osumnjičenih je do juče, 9. decembra, porastao na 54 te se očekuje da će on biti veći. Oružje je pronađeno na 50 lokacija.

Ideologija Građana Rajha podrazumijeva da savremena njemačka država nema legitimite i da su njeni sljedbenici namjeravali da uhapse parlamentarce, zbace vladu i uspostave režim na čijem čelu će biti Hajnrih XIII.

Telegraf

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare