21. Decembra 2021.

Detalji o “kovid” pasošu za građane do Nove godine

Big Portal

U Ministarstvu civilnih poslova navode da su zaduženi da tim povodom organizuju ministarsku konferenciju u oblasti zdravstva, na kojoj će se razmatrati mogućnosti usaglašavanja tehničkog rješenja i pravnog okvira za verifikaciju digitalnih “kovid 19” potvrda u BiH.

  • Održavanje konferencija je planirano najkasnije do kraja ove godine – naglasili su u tom ministarstvu.

Na sjednici Savjeta ministara je, podsjetili su, utvrđeno da će Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH biti nosilac tehničkog rješenja, nakon što prethodno bude utvrđen pravni okvir za uspostavljanje sistema izdavanja “kovid” potvrda u BiH.

  • Cilj navedenih aktivnosti je da izdate “kovid” potvrde budu međunarodno priznate, da bi se omogućilo našim građanima da nesmetano putuju po zemljama Evrope i svijeta – objašnjavaju u ovom ministarstvu.

Ministarstvo civilnih poslova BiH već dugo sprovodi, kažu, razne aktivnosti, da bi se došlo do usaglašenog normativnog i tehničkog rješenja za sistem izdavanja “kovid” potvrda u BiH.

  • U pripremi je i posebna vrsta sporazuma između Ministarstva civilnih poslova BiH i svih zdravstvenih vlasti u BiH u kojoj će biti definisan pravni okvir za sistem izdavanja “kovid” potvrda. Proces usaglašavanja je u toku i trebalo bi da bude potvrđen na planiranoj ministarskoj konferenciji, nakon čega će uslijediti i materijalno-tehnička implementacija sistema uz uvezivanje sa sistemom “EU Green Passc”. Nakon što EU verifikuje naš sistem biće moguće izdavanje međunarodno priznatih “kovid” potvrda i u BiH – poručili su iz Ministarstva civilnih poslova.

Priča o izdavanju “kovid” pasoša otvorena je mjesecima u BiH. Prema ranijim navodima i očekivanjima, taj dokument je trebalo da građanima bude dostupan još u julu i avgustu, ali do toga nije došlo. Jedan od problema bio je upravo ko će biti zadužen za njihovo izdavanje u BiH, imajući u vidu složen sistem vlasti te kako bi se ispoštovale utvrđene nadležnosti. Uvođenje “kovid” pasoša izazvalo je ranije brojna negodovanja i bilo je tačka sporenja i među evropskim liderima. Ipak, među liderima je postignut konsenzus da države članice same mogu da odrede izgled pasoša, ograniče kretanje ukoliko epidemiološka situacija to nalaže i da priznaju sertifikate trećih država.

(Glas Srpske)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare