Detalji nacrta sporazuma predstavljenog Vučiću i Tačiju u Bijeloj kući - BIGportal.ba
Region Vijesti

Detalji nacrta sporazuma predstavljenog Vučiću i Tačiju u Bijeloj kući

Predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsjedniku Kosova Hašimu Tačiju predstavljen je u Bijeloj kući nacrt konačnog sporazuma, a prema navodima medija, sporazum ima dve opcije, korekciju granice ili Zajednicu plus, uz posebne zahtjeve Srbije – opcija koja je, prema izvorima medija, omiljena američkim posrednicima, piše Bota Sot.

Taj medij navodi da se po drugim detaljima sa sastanka u Vašingtonu kaže se da će ova pregovaračka faza biti dinamična, slično kao u Rambujeu, gdje će stranama biti ponuđene samo dve opcije, uz “uzmi ili ostavi”, što je suprotno bečkim pregovorima koji su trajali oko dvije godine .

Bota Sot piše da su korekcija granice ili Zajednica plus dvije mogućnosti koje su ponuđene na prvom sastanku održanom prije dva dana u Vašingtonu, na kome su bili kosovski predsjednik Hašim Tači i srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Prema njihovim navodima od Srbije se ne traži da zaustavi kampanju povlačenje priznanja do juna ove godine. Takođe, jun ove godine je rok za postizanje sporazuma između Kosova i Srbije.

Format razgovora o konačnom sporazumu biće na nivou predsjednika sa timovima koje će oni sami birati. Stranama je takođe ponuđena prilika da se sastanu sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, ali to je odloženo do trenutka kada strane budu blizu sporazuma, piše Bota Sot.

Taj medij piše da je na sastanku Tačiju i Vučiću rečeno da će “strane koje ne žele da potpišu sporazum imati višestruke sankcije od Sjedinjenih Američkih Država”.

Bota Sot navodi da je Tači danas na konferenciji za štampu, na kojoj je govorio o susretu u Vašingtonu, rekao da je “sastanak u Bijeloj kući dramatičan zaokret”. Rekao je da je “Amerika konačno preuzela dijalog između Srbije i Kosova” i da “to želi da završi u kratkom roku”, podsjeća Bota Sot, a prenose Vesti online.

Danas objavljeno

Sudija donio odluku o braći “Jojke”: Osumnjičeni za teško ubistvo porodice Đokić

M.

Uhapšeni narko bos biće isporučen američkim vlastima

M.

Slovenački premijer i ministar dobili prijetnje smrću

M.

Ostavite komentar