DETALJI HAPŠENJA POZNATOG VODITELJA: Sumnja da je Batko protivpravno stekao više od 50.000 KM - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

DETALJI HAPŠENJA POZNATOG VODITELJA: Sumnja da je Batko protivpravno stekao više od 50.000 KM

Poznati voditelj Almir Čehajić, poznatiji kao Batko, uhapšen je danas u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog sumnje da je da je stekao protivpravnu imovinsku korist veću od 50.000 KM.

Osim njega osumnjičene su još dvije osobe, od kojih je jedna trenutno van BiH.

Naime, poznato TV lice i organizator brojnih humanitarnih akcija se u predmetu “Netvork” sumnjiči za krivična djela u vezi s prikupljanjem novca kojima je svrha trebala biti liječenje bolesnika i transplatacija organa osobama iz BiH u bolnicama van naše zemlje koje su nudile takve usluge.

Nezvanično se saznaje da se Batko sumnjiči i za podizanje i raspolaganje kreditima u ime firme “Siti – Otvorena mreža” iz Sarajeva, a čime je prema mišljenju istražitelja prouzrokovana šteta navedenoj firmi koja je veća od 50.000 KM.

Iz SIPA je potvrđeno da su policijski službenici po nalogu Tužilaštva KS na području kantona izvršili pretrese na četiri lokacije u sklopu operativne akcije “Netvork”. Pretresi su izvršeni u dva stambena i dva poslovna objekta, a do sada je uhapšena jedna osoba.

Radnje istražitelja su bile usmjerene na otkrivanje zloupotrebe položaja i ovlasti, odnosno pranja novca, a voditelj je uhapšen zbog navodnih finansijskih malverzacija.
Oglasila se “Otvorena mreža”

Nakon što je u akciji SIPA uhapšen sarajevski TV voditelj i humanista Almir Čehajić Batko iz nevladine organizacije “Otvorena mreža” čiji je on direktor su se oglasili na društvenoj mreži Fejsbuk.

Oni prenose Čehajićeve riječi kako je siguran da će se sve pozitivno završiti “kako za organizaciju, tako i za pacijente”.

U objavi na Fejsbuk stranici organizacije je potvrđeno da su pretresene prostorije organizacije, kao i to da je izuzeta određena dokumentacija.

Kao razlog pretresa Čehajić navodi prijavu pacijenata koji su u programu “Otvorene mreže” za kadeverične transplantacije.

Inače se ova nevladina organizacija, između ostalog, bavila finansiranjem i skupljanjem pomoći za liječenje teško oboljelih, piše Kliks.

Almir Čehajić Batko je sarajevski TV voditelj, glumac amater, stomatolog i humanista. Glumio je i u mnogim popularnim serijama i filmovima, a osnivač je nevladine organizacije “Otvorena mreža” koja se bavi humanitarnim radom. O njemu je 2013. godine snimljen dokumentarni film “Rob” u kojem se Batko ispovijeda o teškom periodu života i bolesti preminule kćerke.

Foto: N1/YouTube Screenshot
Autor: Srpskainfo

Danas objavljeno

EU lideri u četvrtak o vakcinama za Zapadni Balkan

M.

Aleksiću određen pritvor od 30 dana

M.

Moskva: “Naše strane kolege pokušavaju da sakriju”

M.

Ostavite komentar