13. Aprila 2021.

Detalji hapšenja direktora banke: Oprao pola miliona

Big Portal

Istraga se vodi pod nadzorom Tužilaštva BiH u saradnji sa policijom i tužilaštvom iz Njemačke i Austrije. Dobnigu se na teret stavlja pranje novca, prevara i utaja poreza po Krivičnom zakoniku BiH.

Prema nezvaničnim informacijama, on je prije nekoliko dana napustio BiH kako bi izbjegao hapšenje koje je već bilo pripremljeno. Istragu u ovom slučaju pokrenulo je njemačko tužilaštvo nakon informacija da se preko BiH, odnosno preko Dobniga, prao sumnjivo stečeni novac. U okviru te istrage Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pretresla je stan koji je koristio Dobnig u Sarajevu. Pretresi su obavljeni pod nadzorom Tužilaštva i po naredbi Suda BiH.

U SIPA su potvrdili da je tokom pretresa pronađena i oduzeta računarska oprema, mobilni telefon, tablet, USB memorija i poslovna dokumentacija.

Prema nezvaničnim informacijama, Dobniga terete da je u oktobru 2020. prebacio 525.000 evra na račun Eriha Kolma koji je u ovom slučaju prvoosumnjičeni za pranje novca.

  • Dobnigu je novac prethodno uplaćen iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. On ga je zatim na osnovu privatnih pozajmica i raznih doznaka prebacio na račun Kolma koji je prilikom kupovine nekretnine priložio ugovor o zajmu 550.000 evra koji je potpisan sa firmom “Klaster grup”, registrovanoj u Mađarskoj – rekao je izvor blizak istrazi.

Tužilaštvo BiH je, ne otkrivajući ime osumnjičenog i detalje akcije, saopštilo da je SIPA pretresla prostorije bivšeg visokog bankarskog službenika u Sarajevu, u okviru međunarodne istrage finansijskog kriminala teškog oko pola miliona evra.

  • Akcija se izvodi u saradnji sa partnerskim institucijama Njemačke i Austrije. Radi se o opsežnoj međunarodnoj istrazi finansijskog kriminala, a pretresi se vrše u okviru aktivnosti međunarodne pravne pomoći i saradnje, sa institucijama Austrije i Njemačke. Istovremeno, operacija je pokrenuta i u ove dvije države. Istraga se odnosi na sumnje u finansijski kriminal i pranje novca, u odnosu na dodjele određenih finansijskih doznaka i uplata od oko pola miliona evra – navodi se u saopštenju.

(Agencije)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare