11. Marta 2020.

Detalji akcije “Skaj”, razbijena kriminalna grupa

Big Portal

Prema saznanjima Srpskainfo, pripadnici SIPA u ovoj akciji uhapsili su Ivicu Antunovića i Nikicu Boškovića u Stocu, Ivana Cvijanovića u Kiseljaku, Borislava Kovačevića u Trebinju, te državljane Hrvatske Juricu i Marija Veletića.

Osumnjičeni su za krijumčarenje uzimali od 170 do 240 evra po kilogramu skanka.

Naš izvor otkriva da su uhapšeni radili veoma profesionalno i da su, prema prvim informacijama, bili uključeni u krijumčarenje najmanje sedam tona skanka, koji je prošao ili trebao proći kroz BiH.

Međutim, nisu svaki put uspjeli u svojim poslovima, jer im je SIPA često znala stati na put.

Portparol SIPA Luka Miladinović rekao je za Srpskainfo da su u okviru ove akcije u utorak pretresili četiri lokacije u Stocu, Trebinju i Kiseljaku, te da su oduzeli više stotina hiljada evra.

– Osim novca, oduzeta su i tri „kripta“ telefona, više mobilnih telefona, određenu količinu opojne droge, kao i druge predmete i tragove koji se mogu dovesti u vezu sa naprijed navedenim krivičnim djelima – pojasnio je Miladinović.

Dodaje da postoje osnovi sumnje da su se uhapšeni, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, bavili neovlaštenim međunarodnim prometom opojnih droga, odnosno da se isti dovode u vezu sa krijumčarenjem najmanje sedam tona opojne droge kanabis iz Albanije i Crne Gore u BiH i Hrvatsku, kao i dalje u zemlje Evropske Unije.

– Od navedene količine policijski službenici SIPA su u proteklih 20 mjeseci zaplijenili oko tri tone skanka u više odvojenih operativnih akcija – precizira Miladinović.

Nakon izvšene kriminalističke obrade u prostorijama SIPA, uhapšeni će biti predati u dalju nadležnost Tužilaštvu BiH.

Izvor Srpskainfo uključen u ovu istragu pojasnio nam je do detalja kako se pomenuta šestorka bavila krijumčarenjem marihuane.
– Droga je iz Albanije išla u Podgoricu, gdje je zatim prepakivana i najčešće sakrivana u kamione. Drogu su stavljali u lažne podove u kamionima s prikolicom, ili u cisterne, i zatim je slali na put prema BiH – rekao je naš sagovornik.

Kada droge pređe granicu između Crne Gore i BiH, nastavila bi prema Stocu.

– Tu je droga vađena i skladištena, a zatim najčešće dalje prebacivana prema Zagrebu, te zatim u Njemačku i Poljsku. Šestorka koja je uhapšena u BiH imala je posao da organizuje transport droge i da se brine da ona stigne na planirane lokacije – ističe izvor Srpskainfo.

Dalje precizira da su oni za kilogram skanka koji iz Albanije stigne u BiH uzimali 170 evra, a ako put nastavi dalje prema zemljama Zapadne Evrope još 240 evra po kilogramu.

Zbog toga se sumnja da su ovim poslovima zaradili više od dva miliona maraka.

Međutim, u nekoliko navrata nisu uspjeli da prebace drogu, jer su ih presreli inspektori SIPA. Tako su im u akciji „24“ pripadnici SIPA oduzeli 900 kilograma skanka na području Istočno Sarajeva. Zatim im je u januaru prošle godine oduzeto više od 300 kilograma skanka na Graničnom prelazu Gradiška. Takođe i u akciji „Petrol lajn“ ovoj grupi je oduzeto još 600 kilograma skanka.

Podizanje optužnica
Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić je rekao da su pomenute aktivnosti rezultat dobre saradnje institucije unutar BiH.

– Ovom međunarodnom saradnjom zadat je ozbiljan udarac strukturama narkomafije na području BiH i regiona. Ovo predstavlja završne aktivnosti provedenih operacija, nakon čega će se aktivnosti usmjeriti na podizanje optužnica protiv osumnjičenih, a koji su privedeni u ovom akcijama – pojasnio je Grubešić.

(Srpskainfo)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare