11. Juna 2021.

Detalji akcije FBI i srpske policije: Deksterova ekipa uhvaćena na prepad, zaplijenjeno 15 kilograma droge

Big Portal

Pored Dekstera, za koga se vezuju najmanje tri ubistva, ali i druga krivična djela u uhapšeni su Aleksa Petrović, Predrag Božović, Miloš Hristov, Nikola Savatić, Luka Caro, Todor Jarčević, Petar Selaković, Petar Milojić, Danijel Stojanović i Milun Dukić. Svi oni, sumnjiče se da su članovi najveće kriminalne grupe koja se bavila prodajom heroina, kokaina i sintetičkih droga u Austriji i Srbiji.

Tokom njihovog hapšenja i pretresanja prostorija koje su koristili osumnjičeni u Austriji, policija je, kako je saopšteno iz Tužilaštva za organizovani kriminal zaplenila 9,45 kilograma heroina, 5,23 kilograma kokaina, 0,553 grama marihuane, ali i 106.376 evra.

– Zaplijenjene su tri falsifikovane putne isprave: Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije i tri pištolja – rečeno je u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Paralelno sa razbijanjem ove grupe u Austriji, kako je Blic pisao, u Srbiji je uhapšeno sedam osoba, za koje se sumnja da su obavljali poslove po nalogu Dekstera.

Svi oni otkriveni su tokom akcije “Trojanski štit” koju je osmislio FBI, nakon što su srpske službe prošle godine uspelje da se dokopaju jednog od kriptovanih telefona člana kriminalne grupe Velja Belivuka zvanog Velja Nevolja i u saradnji sa FBI upadnu u aplikaciju Skaj.

– Jednu od ključnih uloga u obaranju i upadu u sistem “Skaj” imale su naše službe bezbjednosti tokom rada na razbijanju Belivukove kriminalne grupe – rekao je izvor Blica.

Nakon toga kriminalci koji širom svijeta koji su komunicirali isključivo preko “Skaja” bili su zabrinuti i morali su da pronađu brzo rešenje kako da komuniciraju, a da policija ne uspije da dođe do njih. Paralelno, FBI je objavio da je pokrenuo istragu protiv sistema “Skaj”. Ovo je urađeno kao strateški potez kako bi natjerali kriminalce da pređu na njihovu aplikaciju. Ni ne sluteći da sada svu njihovu komunikaciju prati FBI kriminalci su masovno prešli na “ANOM”.

Preko saradnika iz podzemlja FBI je “ANOM” “pustio” među mafijaše s pričom da je u pitanju nova aplikacija napravljena od “kriminalaca za kriminalce”, da je jedina bezbjedna i da je niko ne može provaliti.

Aplikaciju su prvo proširili “podzemljem” Austrije, a potom se odatle kriminalnim krugovima vrlo brzo proširila širom svijeta, pa tako i do srpskih kriminalaca.

Ovu aplikaciju koristili su i pripadnici kriminalne grupe Velje Nevolje. I upravo tako srpske službe došle su do prepiski između članova klana i fotografija mučenja suparnika, ali i jezivih snimaka obezglavljivanja jedne od njihovih žrtava.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare