Detalji akcije Balkanski kartel - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Detalji akcije Balkanski kartel

Pripadinici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, u okviru međunarodne operativne akcije Balkanski kartel, na području Mrkonjić Grada provode istragu protiv dva fizička i jednog pravnog lica. Portparol SIPE Luka Miladinović kazao je da su službenici ove policijske agencije jutros započeli sa realizacijom međunarodne operativne akcije pod nazivom Balkanski…

Pripadinici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, u okviru međunarodne operativne akcije Balkanski kartel, na području Mrkonjić Grada provode istragu protiv dva fizička i jednog pravnog lica.

Portparol SIPE Luka Miladinović kazao je da su službenici ove policijske agencije jutros započeli sa realizacijom međunarodne operativne akcije pod nazivom Balkanski kartel, koja se izvodi po naredbama Suda i Tužilaštva BiH.

“Istraga se vodi protiv dva fizička i jednog pravnog lica. U toku su pretresi stambenog objekta, pomoćnih objekata i pokrentnih stvari na lokaciji na području Mrkonjić Grada zbog postojanje osnovane sumnje da su osumnjičena lica u ovom predmetu počinili krivično djelo pranje novca, rekao je Miladinović.

Oslobođenje saznaje da je tokom akcije, u sklopu koje se istražuju aktivnosti braće Mirze i Ervina Gačanin, blokirani računi na kojim se nalazi 400 hiljada konvertibilnih maraka.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, u operaciji učestvuju agencije za provođenje zakona iz pet zemalja. Tužilac Tužilaštva BiH nalazi se u Den Haagu, gdje sa kolegama iz EUROJUST-a koordiniše istražne aktivnosti.

“Operacija koja se provodi u borbi protiv organiziranog kriminala i pranja novca, obuhvata ukupno pet zemalja (Holandija, Belgija, Španija, Slovenija i Bosna i Hercegovina), a usmjerena je na otkrivanje i procesuiranje osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba koje su pod istragom zbog nezakonitih novčanih transakcija i pranja novca, koje je realizovano u više zemalja. Tužilac Tužilaštva BiH nalazi se u Holandiji, gdje sa kolegama koordiniše aktivnosti koje se realiziraju u Bosni i Hercegovini, a odnose se na određene osobe, osumnjičene za učestvovanje u međunarodnoj mreži počinilaca krivičnih djela, navode iz Tužilaštva.

Osobe koje su predmet operacije u BiH osumnjičene su za krivično djelo pranja novca

“Aktivnosti na području BiH realizovali su SIPA i Federalna uprava policije, izvršeni su pretresi na ukupno pet lokacija, a na računima jedne pravne i jedne fizičke osobe blokirano je 400.000 KM”, navedeno je u saopštenju.

Tužilaštvo BiH u proteklom periodu, sa kolegama iz EU putem EUROJUST-a koji je nosioci aktivnosti, učestvovalo je u planiranju i dogovoru o načinu realizacije navedene operacije.

Nakon okončanja aktivnosti u svim zemljama, Tužilaštvo će moći dati više informacija i detalja.

(Oslobođenje)

Danas objavljeno

Erdogan poručio Bajdenu: Ne menjamo stav o ruskom S-400

M.

U pucnjavi na zapadu Njemačke ubijena jedna osoba

M.

BiH: Pronađene avio-bombe, uhapšen biznismen

M.

Ostavite komentar