2. Novembra 2019.

Desetine hiljada ljudi obilježilo godišnjicu ubistva izraelskog premijera

Big Portal

Obraćajući se okupljenima, mandatar za sastav nove izraelske vlade Beni Ganc je obećao da Izrael nikada neće kapitulirati pred mržnjom.

Ganc, lider saveza partija centra Plavo i belo koji nastoji da obrazuje vladajuću koaliciju posle izbora 17. septembra, bio je glavni govornik na komemoraciji održanoj na Trgu Rabin.

Trg je nazvan u čast premijera nakon što ga je tamo 4. novembra 1995. godine ubio religiozni ekstremista Jigal Amir, protivnik mirovnog procesa sa Palestincima koji je Rabin predvodio.

“Država Izrael se nikada neće predati pred mržnjom. Deca Izraela neće više rasti u državi čiji lideri tolerišu mržnju”, rekao je Ganc ne pominjući nikoga po imenu i obećavši da neće dozvoliti da mržnja pobedi već da će Izrael pobediti mržnju i one koji mrze.

On je rekao da je Rabin ubijen zbog podela, huškanja i mržnje.

“Rabin 24 godine nije više sa nama ali huškanje diže svoju ružnu glavu i mržnja je ponovo postala opasno oružje u rukama političara”, rekao je Ganc, bivši komandat izraelske vojske, aludirajući kako se čini, na svog rivala, premijera Izraela Benjamina Netanjahua koji je bio lider opozicije u vreme Rabinovog ubistva.

Ganc je međutim ocenio da mržnja nije ograničena na jedan demokratski segment ili političku grupu.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin dao je Gancu mandat da obrazuje vladu nakon što to nije pošlo za rukom Netanjahuu.

Septembarski izbori bili su drugi ove godine što se nikada nije dogodilo u istoriji Izraela.

Nakon prvih izbora u aprilu, Netanjahu, vođa konzervativnog Likuda, nije uspeo da formira vladu pa je parlament brzo raspušten i raspisani su drugi izbori.

Izvor: Beta

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare