11. Decembra 2019.

Desetine hiljada Čeha na protestu u Pragu

Big Portal

Kao i da vrati 18 miliona evra dotacija koje Evropska unija traži natrag od Češke, nakon izveštaja revizora za Evropsku komisiju da je češki premijer u sukobu interesa.

Građanska inicijativa Milion trenutaka za demokratiju, koja organizuje proteste protiv Babiša od proleća ove godine, večeras je organizovala vanredni protest zato što je vrhovni državni tužilac prošle sedmice obnovio krivično gonjenje Babiša, zaustavljeno u jesen, zbog mahinacije sa dva miliona evropskih dotacija za porodičnu farmu Rodino gnezdo.

Drugi povod da večeras na ulice izađe oko 30.000 Čeha, po procenama policije, dok organizatori govore o 80.000 demonstranata, je to što je u javnost procureo i zaključak poverljivog izveštaja revizora za Evropsku komisiju da je premijer u sukobu interesa jer i dalje ima kontrolu nad svojim koncernom Agrofert iako ga je zbog sukoba interesa po češkim zakonima 2017. godine prebacio u poverenički fond a kao premijer ima uticaja na raspodelu evropskog novca.

“Češka postaje preuduzeće jednog čoveka. Babiš zloupotrebljava državu i državnu upravu u svoju korist. Reakcija Ministarstva za lokalni razvoj je skandalozna – štiti Andreja Babiša, ne brani interese građana ni države”, kazao je demonstrantima na Vaclavskom trgu potpredsednik udruženja Milion trenutaka za demokratiju Benjamin Rol.

Demonstranti su premijeru Babišu ponovo uputili poziv da zbog sukoba interesa, zbog koga EK traži da Češka vrati deo dotacija isplaćenih Babišovom Agrofertu, podnese ostavku, da Babiš vrati tih 18 miliona evra a ne češki poreski obveznici i da se agro i hemijskom koncernu Agrofert obustave dotacije.

“Dve i po godine nas vuče za nos i namenski laže”, kazao je na početku protesta predsednik Milion trenutaka za demokratiju Mikulaš Minarž i okupljenim demonstrantima naglasio da protesti imaju smisla jer je zahvaljujući pritisku javnosti predsednik Miloš Zeman odustao od namere da abolira Babiša a premijer nije uspeo da uništi javne medije.

“To što se desilo i što se dešava, uključujući tu i reakciju Babiša koji uzima građane Češke kao taoce je toliko ozbiljno da smo se okupili ranije a ne tek u januaru. Dosta nam je. Želimo premijera a ne lažova”, kazao je Minarž.

Demonstranti čiji protest je počeo minutom ćutanja u znak pošte za žrtve jutrošnje pucnjave u bolnici u Ostravi, kada je jedan 42-ogodišnji Čeh ubio šestoro pacijenata u čekaonici traumatološke ambulante a troje ranio, uputili su se Vaclavskog trga centrom Praga do železničke stanice uz skandiranje “Babišova vlado, nismo tupavo stado”, ili “Nismo Agrofert”, kao i parola iz Plišane revolucije pre 30 godina “Dosta nam je”.

Na poziv organizatora tokom pohoda po ulicama šaraju kredama parole od kojih je najčešća “Babiš krade” i “Ostavka”.

“Milion trenutaka su demonstrirali i kada nisam bio krivično gonjen a izveštaj revizora EK još nije stigao u Češku. Poštujem to, imamo u Češkoj slobodu govora i demokratiju, svako može da demonstrira protiv čega i koga hoće. Ali da podnesem ostavku zbog toga što mrze Babiša zaista neću. Na demonstracije dolazi pretežno opozicija jer je antibabiš njen jedini program, ništa drugo ne umeju”, poručio je demonstrantima premijer Babiš.

Milion trenutaka za demokratiju namerava da pozove opoziciju na demonstracije sledeće sedmice jer želi da od lidera opozicije čuje kako nameravaju da rešavaju najveće probleme Češke, da li imaju neku viziju ili umeju samo da se svađaju.

(Beta)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
јово
јово
4 godine prije

Nije Vaclavski trg, nego Trg svetog Vaclava ili Vaclavov trg. Česi kažu Vaclavske namesti jer je to u skladu sa njihovom gramatikom, (ni mi ne kažemo npr. Karađorđevski trg, nego Karađorđev trg)