Desetine flaminga uginule od trovanja olovom iz sačme - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Desetine flaminga uginule od trovanja olovom iz sačme

Desetine močvarnih ptica – flaminga, nedavno su uginule u zakonom zaštićenom Naconalnom parku na Halkidiki, u Grčkoj, otrovane gutanjem olovne sačme zaostale iz lova.

Grčki mediji su danas preneli da je to objavio Stavros Kalpakis iz udruženja “Akcija za životinje u divljini” (Drasi gia tin agria zoi) koje se bavi i zaštitom tih ptica u laguni Agios Mame, u širem području delte reke Aksios (Vardar), kod Soluna.

“Od kraja januara kada su nam doneta prva dva flaminga sa simptomima trovanja, do danas lečili smo ukupno devet ptica. Sve su progutale sačmu. Rentgen to i prikazuje u bupcima (želucima) ptica. Nije na njih pucano jer je i obdukcija uginulih pokazala da su progutale sačmu”, rekao je Kalpakis.

Po lečenju sve više ptica i nalaženju mrtvih saznali su da je problem nastao u području lagune Agios Mama na Halkidiki, gde su uginule desetine.

Kalpakis je ukazao da su aktivisti bili ponosni kada je u tom području prošle godine prvi put registrovana gnezdeća kolonija flaminga, ali, kako je rekao, sada se to mesto “od raja za te ptice pretvorilo u pakao za njih”.

Nije objašnjeno prisustvo olovne sačme iz lovačkih pušaka u tom staništu niza vrsta, koje je pod državnom zaštitom još od 1971. godine.

Isti je problem i na Kipru gde su prošle nedelje ekološki aktivisti tražili od vlasti zabranu lova na Slanom jezeru kod Larnake jer se i tamo ptice truju olovom koje gutaju.

Na Kipru je već nekoliko godina zabranjena upotrebe olovne sačme u blizini vodenih površina. Slična zabrana u celoj EU stupila je na snagu prošlog meseca, ali ekološki aktivisti smatraju da se zakoni ne sprovode.

Trovanje flaminga gutanjem olovne sačme, čak i olovnih tegova za ribolov, pre dve decenije je dokumentovano u Italiji koja je potom pristupila Evro-afričkom sporazumu o zabrani municije od olova za lov.

Mada po međunarodnoj klasicifikaciji flamingo nije ugrožena vrsta, u nekim zemljama je zaštićen, ali čak ni u zaštićenim područjima lov na ptice nije podjednako regulisan.

Veliki flamingo je najviša od šest vrsta i dostiže metar ipo, težine do 3,5 kilograma, a najmanja vrsta je visoka manje od metra i teška 2,5 kilograma. Svi su veoma dobri letači raspona krila od 90 santimetara do metar i po.

Četiri vrste flaminga đive širom Amerike i Kariba, a dve vrste u Africi, Aziji i Evropi.

Naziv “flamingo” potiče iz portugalskog ili španskog jezika i znači da su “boje plamena” što je posledica hrane koju jedu.

Hrane se tako što kroz posebno građen kljun iz vode filtriraju sitne ljuskare i alge, insekte, jedu i mekušce i rakove, te su svaštojedi. Njihovi kljunovi su prilagođeni odvajanju blata i mulja od hrane.

To su vrlo društvene ptice koje žive u kolonijama s hiljadama jedinki. Flamingo je vrlo bučna ptica što služi održavanju velikih jata na okupu, parenju i nalaženju mladunca na mestima gde se masovno gnezde, kakva su i na Kipru, i na Halkidiki, u Grčkoj.

Danas objavljeno

Lopovi klonirali glas direktora i odnijeli 35 miliona dolara

Vanja A

Zvijezda hit serije “Squid Game”: Teško je biti slavan, kćerka mi pomaže jer nemam menadžera

Vanja A

Madona završava scenario za film koji će snimati o svom životu

Vanja A

Ostavite komentar