26. Februara 2022.

Deset sjajnih savjeta samohranim roditeljima

Big Portal

Davati savjete samohranim roditeljima teško je i lako. Život samohranog roditelja vrlo je težak, zato nema lakih savjeta. S druge strane onaj ko je dovoljno riješen, mentalno snažan i uporan, prateći neke osnovne korake i uz povoljne struje, može napraviti čudo.

Iskustvo je toliko važno da je to nemjerljivo. Uz svo poštovanje prema nauci i struci, onaj suštinski savjet bilo kome o bilo čemu može dati samo onaj ko je to nešto prošao iskustveno. Takođe, najrelevantniji savjet je onaj dobijen od osobe koja se izdigla iznad situacije, uspjela i izgradila novi život…

Kada bi me neko pitao ko su najhrabrije osobe na svijetu, bez razmišljanja bih rekla da su to oni – samohrani roditelji. Ali u onom periodu privikavanja na novu životnu situaciju, one su kao ranjene zvijeri, svjesne da žele ići dalje i radeći to, mada ponekad ne znaju kako. Dati tim ljudima savjet kako da na najlakši način usmjere svoje kormilo i slijede nepogrešivi put, ponekad je onaj pravi vjetar u leđa koji im je u tom trenutku neophodan.

SJAJNI SAVJETI SAMOHRANIM RODITELJIMA KOJI SIGURNO POMAŽU
Kao što u sportu nema vrhunskih rezultata bez odricanja, truda, treniranja i znoja, pa ponekad i suza, tako i samohrani roditelj sebe svakodnevno i disciplinovano mora graditi. Neizostavno je pritom vjerovati u krajnji cilj – zdravu novu porodicu.

BRINITE O SEBI, OPROSTITE I TEŽITE DOBROM OSJEĆAJU
Maštati o velikim stvarima je uvijek dobrodošlo, jer daje snagu. Ali u prvim mjesecima samohranog roditeljstva treba se zadovoljiti i nekim malim stvarima. Važno je dovoljno jesti, spavati, napraviti red u sebi i oko sebe. Takođe je važno i sebi i drugima oprostiti za sve loše što se dogodilo, jer ćete vi lakše koračati kroz život.

Ne dozvolite da samo brinete o djeci i da isključivo roditeljstvo bude vaša uloga i vaš život. Obavezno nađite ili obnovite i neki hobi ili iskoristite neke svoje vještine koje volite, a ujedno će se isplatiti. Tražite dobar osjećaj u svemu što radite, jer upravo taj osjećaj je u početku spas. Jednako kao i ljudi koje volite i koji vole vas. Nemojte ih zaboraviti.

BUDITE UZOR
Biti uzor sebi i djeci, važan je zadatak samohranih roditelja. U obzir treba uzeti činjenicu da je djeci potreban samo jedan dobar uzor u životu kako bi izrasli u kvalitetne osobe. Samohrani roditelji koji se u životu moraju uhvatiti u koštac sa brojnim izazovima i nedaćama života, a uz to još biti roditelji svojoj djeci, mnogo češće provode kvalitetnije vrijeme sa djecom nego oni roditelji koji imaju vremena na pretek.

Ono što jeste kvalitetno zajedničko vrijeme neminovno je neki oblik komunikacije i zajedništva. Jer biti uzor djeci znači i kvalitetno im se posvetiti. Takođe, djeci treba iskreno ispričati o razvodu, ukoliko nije bilo dovoljno zrelo da shvati ono što se desilo. Emocije, bliskost, iskrenost, razgovor i svakako rasterećenje djeteta u smisu njegove krivice za razvod, vrlo su bitne karike u lancu uzornog roditeljstva.

PRONAĐITE IDEALAN ŽIVOTNI RITAM KOJI ODGOVARA VAMA I DJECI
Težak je ovo zadatak, ali vrijedan svakog koraka. Pokušajte prilagoditi svoj raspored na poslu, zamolite nadređene da vam naprave takav raspored koji će pomoći vašu životnu organizaciju. Tako ćete više vremena provesti sa djecom, a imati i vremena za kućne i ostale obaveze. Ne bojte se zamoliti poslodavca za uslugu ovog tipa ili tražite posao i poslodavca koji će vas razumjeti i to vam omogućiti. Ali naravno, nastojte da posao i vaši radni zadaci ne trpe. Takođe, dobro je vidjeti sa kolegama na poslu kojima takođe treba pomoć da se uzajamno pomažete.

POHVALITE SAMI SEBE I DAJTE SEBI VREMENA DA PREŽALITE
Možda djeluje smiješno, ali ovo je jedan od bitnih savjeta samohranim roditeljima. A kad pređe u naviku, postaje jedna snažna alatka na putu samoosnaživanja i rasta. Važno je biti nježan prema sebi i ne kriviti se. Vjerovatnoća da će vam neko pokucati na vrata i potapšati vas po ramenu, pohvaliti i nagraditi, je minimalna. Zato budite sami svoj motivator i to redovan. Vremenom će se mnogo toga promijeniti samo uz ovaj naizgled beznačajan i smiješan savjet.

PRIHVATITE POMOĆ
Mnogi samohrani roditelji teško prihvataju tuđu pomoć i smatraju da su svojim izborom samohranog roditeljstva potpisali da će sve raditi sami. To je ludost. Niko nužno ne mora sam i ne treba sam, zato ukoliko si u takvoj situaciji, prihvati pomoć i budi zahvalan na njoj. Toliko je onih koji bi je potražili, a nemaju je i nemaju priliku kao ni ljude oko sebe. Samohrani roditelj se često mora sam nositi sa svojim strahovima, tjeskobama i teškoćama. Ponekad nema ni najbližih koji razumiju i spremni su pomoći. Zato, ukoliko oko sebe imaš ljude spremne da pomognu i ponude neka nova rješenja i ideje, nemoj odbijati pomoć.

PLANIRAJTE VRIJEME UNAPRIJED
Ukoliko ste svjesni da želite da se tokom vikenda (ili nekog drugog slobodnog perioda) opustite s djetetom i negdje odete, planirajte unaprijed. Takođe, ukoliko želite posvetiti malo vremena sebi, svom izgledu, druženju, organizujte se na vrijeme kako bi dijete imalo osjećaj da je zbrinuto i da je to sasvim u redu. Planirajte isvoje i dječije vrijeme i sadržaje unaprijed. To mnogo znači.

BUDITE KREATIVNI U BRIZI O DJECI
Samo malo kreativnosti, dovoljno je da vas spasi u onim hitnim situacijama kada ne znate šta da radite. To su rijetke situacije, ali je dobro znati da unaprijed imate rješenje. Može to biti neki servis za čuvanje djece, studentkinja koja će povremeno provesti nekoliko hitnih sati s djetetom i biti za to plaćena…tu su i starije komšije, prijatelji, bitno je uvijek se imati na koga osloniti za alarmantne situacije i biti spreman.

IZBJEGAVAJTE FIZIČKO KAŽNJAVANJE DJECE I EMOCIONALNE ISPADE
Unaprijed odredite sistem nagrade i kazne s djecom i neka djeca u svakom trenutku znaju kako taj sistem funkcioniše. Poštujte djetetovu ličnost, svjesni činjenice da djeca nisu naše vlasništvo. Dajte sve od sebe da vaš sistem roditeljstva unapređuje razvoj djece, koja će sutra izrasti u dobre i odgovorne odrasle ljude. Izbjegavajte fizičko kažnjavanje i umjesto toga uvedite sistem nagrade i kazne.

Dobra nagrada je pohvala, omiljeni program na TV, izlazak u kino, poslastice itd. A kazna koja se pokazala opravdanom i djelotvornom je ukidanje privilegija. Kad osjetite da vas je dijete toliko izbacilo iz takta, izbrojte do 10, duboko dišite i sačekajte. Tek kad se smirite i dobro razmislite, preuzmite kontrolu nad situacijom i budite dosljedni. To je put ka izgrađivanju karaktera kod djeteta, jer će tačno znati koji je sistem i kako funkcioniše, bez izuzetka.

ZAPAMTITE DA JE ORGANIZACIJA KLJUČ USPJEHA
Kako se ne bi pogubili u moru svakodnevnih obaveza, najvažnije je biti odlično organizovan. Zato je najbolje sve staviti na papir, ili još bolje imati tablu za svaku sedmicu unaprijed na kojoj će se nalaziti sve ono što treba uraditi. Na taj način ćete svakodnevno imati podsjetnik i u skladu s njim planirati stvari koje vam dolaze u susret. A samim tim imati i rješenje za reorganizaciju, ukoliko iskrsne nešto neplanirano. Budite disciplinovani, jer će to uveliko olakšati ponekad pretrpan raspored. Disciplina je veoma bitna, jer olakšava upravljanje vremenom.

BUDITE DOBAR TIM
Jedan od najboljih savjeta samohranim roditeljima je upravo ovaj. Dobar tim je onaj za koji se navija. Pokušajte takav tim izgraditi u svojoj kući, navijajući za djecu i ona za vas. Slavite zajedničke napretke i uspjehe, svaki put. Radujte se jedni drugima. Širite ljubav, zahvalnost, pozitivnu energiju i timski duh, svakodnevno. To će biti toliko prosvjetljujuće za sve u kući, da će postati vaš zaštitni znak. Potrebno je biti istrajan i uporan, ali jednom nećete više moći zamisliti život bez timskog duha. A djeca će, odrastajući postajati sve važnija karika u tom timskom lancu, čineći vas ponosnim roditeljem.

TEŠKO PUTOVANJE VRIJEDNO SVAKOG TRENUTKA
Zamislite jedno prekookeansko putovanje i kormilo u vašim rukama, koje ga nikada nisu držale same. A sada to moraju. Eto, to bi bilo samohrano roditeljstvo. Plima, oseka, talasi, oluje, sunčani periodi… Dovoljno je teško i majkama ili očevima koji imaju partnere, ali kada sami podižu dijete, zadatak postaje još teži. Ipak, veliki broj samohranih roditelja širom sveta uspješno odgaja svoju djecu. Za sve to potrebna je ogromna snaga, ali i vjetar u leđa koji će barem malo pomoći i olakšati svakodnevicu koja više nije ista.

Razlog je jasan, želja za bliskošću, zajedništvom i što čvršćom vezom u budućnosti. Zato se zaustavite i odvojite vreme da uživate sa svojom decom i izgradite čvrste odnose sa njima, ali i nezaboravne uspomene. Vremenom, biće jasno da je bilo teško, ali da je vrijedilo svakog trenutka. Valja pratiti svoj put i biti uzor. Uzor sebi, djeci, svijetu oko sebe, i jedan od primjera koji drugima daje snagu, vjeru i krila da se može. A može se. Čak i onda kad misliš da ne može, ali ipak podigneš glavu koračajući u susret svakom novom izazovu, raspetljavajući polako uže zamršeno životnim šamarima, trpljenjem…

Pročitaj i moj tekst https://zenazna.rs/za-sve-mora-doci-vrijeme/

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare