Deset namirnica koje izazivaju halucinacije: Ne brinite, sve su legalne - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Deset namirnica koje izazivaju halucinacije: Ne brinite, sve su legalne

U slučaju preteranog konzumiranja neke od ovih deset namirnica, može da dođe i do halucinacija i nekih komplikacija. Zbog toga, uživajte umereno.

1. Jedna američka studija je pokazala da ispijanje sedam šoljica crne kafe dnevno može da izazove halucinacije. Nakon te količine, ispitanicima su se pričinjavali zvukovi, a neki su osetili i ono što su nazvali “prisustvo duhova”.

2. Čokolada sadrži anandamide, koji u velikim količinama u telu proizvode efekat vrlo sličan pušenju marihuane. Osoba koja ima otprilike 60 kilograma trebalo bi odjednom da pojede oko 11 kilograma čokolade, kako bi se ovi efekti ispoljili.

3. Konzumacija nezrelog duda takođe može da izazove halucinacije, ali i probavne smetnje.

4. Jedna britanska studija otkrila je da konzumacija 20 grama sira Stilton pre spavanja izaziva bizarne snove.

5. Feferoni izazivaju osećaj peckanja u ustima i grlu, a kapsaicin iz te biljke podstiče telo na pojačanu proizvodnju endorfina, zbog kog možete da se osetite veoma raspoloženo, a možda i pomalo “drogirano”.

Foto: depositphotos/KostyaKlimenko

6. Neke vrste gljiva sadrže halucinogena sredstva poput psilocina i psilocibina, koja pojačavaju emocije i percepciju okoline.

7. Mak je namirnica sa jakim narkotičkim svojstvima jer sadrži visoke procente alkaloida morfijuma. Setite se toga kada poželite posegnuti za drugom, trećom ili četvrtom kriškom makovnjače.

8. Vrsta deverike (sarpa salpa) može da izazove višednevne halucinacije. U starom Rimu, navodno, ova riba se jela upravo zbog svojih narkotičkih svojstava.

9. Ergotizam je trovanje brašnom od pšenice koja je zaražena ergotaminom. Trovanje se manifestuje halucinacijama, grčevima, ali i odumiranjem osećanja u prstima.

10. Muškatni oraščić sadrži materiju miristicin sa jakim narkotičkim delovanjem, zbog čega bi konzumacija većih količina tog začina mogla da dovede do mučnine, glavobolje i jakih halucinacija.

Danas objavljeno

Srbija, film i istorija: “Karađorđe” se vraća kući: Kako je izgledala potraga za najstarijim domaćim filmom

Zeljka

Evropljani su se u srednjem vijeku rijetko kupali – do pet puta godišnje

Zeljka

Životinje i Velika Britanija: Stotine mladih foka nastradalo u oluji Arven

Zeljka

Ostavite komentar