21. Decembra 2021.

Deset minuta trčanja pospješuje rad mozga i podiže raspoloženje

Big Portal

Tim naučnikaa sa Univerziteta Tsukuba u Japanu nedavno je dovršio studiju koja je pokazala da samo 10 minuta trčanja umjerenog intenziteta poboljšava i raspoloženje i funkcije mozga.

Naučnici su zaključili da trčanje povećava protok krvi u različite dijelove prefrontalnog korteksa koji igra važnu ulogu u kontroli raspoloženja i izvršnih funkcija. Takođe, povećava cirkulaciju krvi, što takođe može pogodovati moždanoj aktivnosti.

Za studiju su odabrali dobrovoljce koji su 10 minuta trčali na traci. Zaključili su da je trčanje rezultiralo značajno povećanom razinom uzbuđenja i užitka u usporedbi s kontrolnom skupinom, koja je mirovala.

“Prema našim saznanjima, trčanje umjerenog intenziteta ima blagotvorno djelovanje na pozitivno raspoloženje i poboljšanje funkcije mozga”, naveli su autori.

Koautori Chorphaka Damrongthai i profesor Hideaki Soya priznali su da su bili iznenađeni rezultatima.

“Rezultati su nas iznenadili, jer 10 minuta umjerenog trčanja poboljšava ne samo izvršnu funkciju nego i pozitivno raspoloženje koje se podudara s bilateralnom prefrontalnom aktivacijom”, zaključili su, a piše Medical News Today.

(24sata)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare