15. Marta 2021.

Deset jedinstvenih tradicija vjenčanja iz celog sveta

Big Portal

Najpopularniji izbor je crvena haljina koja navodno priziva ljubav, sreću i uspeh u braku.

Peruanski prsten iz torte

Za sve slobodne dame na venčanjima u južnoameričkom Peruu priprema se posebna torta sa belim trakama. Na samo jednoj traci nalazi se lažni venčani prsten, a prema starom verovanju onaj koji ga izvuče biće sledeći ispred oltara.

Degustacija četiri ukusa

Prema zapadnoafričkoj tradiciji, ukus začina je jednako važan kao i promena bračnih zaveta. Začini bi trebalo da budu biti slatki, gorki, ljuti i kiseli, kao simbol svega što će zajedno doživeti u braku. Tako kiseli ukus predstavlja kompromise koji će nastati, gorko nerazumevanje, slatku trajnu ljubav i besnu strast među njima.

U Kini vidovnjak određuje datum venčanja

Prema tradiciji, mlada bi trebalo da potraži pomoć astrologa i vidovnjaka da bi odabrala najprikladniji dan za svoje venčanje, jer će to odrediti uspeh njihovog braka. Što je porodica imućnija, to venčanje traje duže, a nezaobilazan deo je čajanka članova porodice.

Torta koja stvarno dugo “stoji”

U Velikoj Britaniji bi, prema tradiciji, nevesta kao srećni dobitnik trebalo da nosi potkovicu ukrašenu čipkom, a kao svadbena torta obavezna je ona od marcipana čiji gornji deo treba da se čuva dok par ne dobije prvu dete.

Donesite prsten za noge

Kako se u zapadnjačkoj tradiciji nosi prstenje koje si mladenci stavljaju na ruke, tako i hindusi imaju svoju tradiciju. Na njihovom venčanju prsten se stavlja na stopalo, tačnije na prst na desnoj strani palca i znak je da je dama zauzeta. Ko nije u braku, ne bi trebalo da nosi prsten na nozi, čak ni kao modni dodatak.

Foto: Shutterstock/KirylV

Čorba za dušu

Na tradicionalnom češkom venčanju zadatak je da par nauči nešto o boljem funkcionisanju u paru. Zbog toga ih čvrsto umotaju u ćebe i ostave svakom samo jednu slobodnu ruke. Zatim moraju jedno drugo da hrane činijom supe, a ova tradicija je simbol saradnje u cilju prevazilaženja poteškoća.

Ples u keceljama

Dokazujući da keceljama nije mesto jedino u kuhinji, Poljaci su započeli tradiciju prema kojoj nevesta pleše sa keceljom na venčanju, a svako ko želi da pleše s njom treba da stavi malo novca u džep.

Ništa od braka ako ne opere dobro sudove

Na Filipinima mladoženja pre venčanja odlazi u kuću porodice neveste da bi dobio saglasnost za brak, a ovaj običaj naziva se “pamamanhikan”. Ponekad će morati da obavlja neke kućne poslove, kao što je pranje sudova ili peglanja, a sve kako bi dokazao porodici da je spreman da se brine o svojoj budućoj supruzi.

Sami idu po poklone

U Finskoj je mlada zadužena da sama prikuplja poklona i zbog njih mora da ide od kuće do kuće. Njen suprug u to vreme stoji uz nju i ako ona padne, drži joj kišobran, kao simbol da će joj uvek dati “krov nad glavom”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare