Deset hiljada doza AstraZeneca vakcine iz Srbije jučer stiglo u Sarajevo - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Deset hiljada doza AstraZeneca vakcine iz Srbije jučer stiglo u Sarajevo

Kontigent od deset hiljada doza AstraZeneca vakcine u našu zemlju stigao je jučer iz Srbije. Avion s doniranim vakcinama sletio je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu, a vakcine su namjenjene za imunizaciju građana Kantona Sarajevo.

Prije dva dana iz susjedne Srbije u našu zemlju stigao je kontingent od pet hiljada doza vakcina, a riječ je o donaciji za građane Tuzlanski kanton.

Nakon kraće pauze u Kantonu Sarajevo prošle sedmice nastavljenaje je imunizacija građana. U Zetri građani su mogli primiti Pfizer vakcine, ali za revakcinaciju građana, a Sinovac je korišten za prvu dozu.

U narednom periodu očekuje se isporuka doniranih vakcina iz SAD-a i Mađarske. Sjedinjene Američke Države donirat će našoj zemlji 500.000 doza vakcine Pfizer, a vlada Mađarske donijela je odluku da Bosni i Hercegovini donira 200.000 doza vakcina Sinopharm i to po 100.000 doza za Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

S obzirom na to da se radi o novim serijama vakcina, sve moraju ići na analizu u Agenciju za lijekove i medicinska sredstva potom se vakcine mogu koristiti za imunizaciju građana.

Klix.ba

Danas objavljeno

Makron i Merkelova najavili saradnju do formiranja nove vlasti

M.

Odbijen zahtjev Mitropolije o promjeni vlasništva nad Cetinjskim manastirom

M.

Sva otvorena pitanja Beograda i Prištine rješavati dijalogom

M.

Ostavite komentar