Der Spiegel: Hrvatski policajci bičuju migrante i tjeraju ih u BiH - BIGportal.ba
Region Vijesti

Der Spiegel: Hrvatski policajci bičuju migrante i tjeraju ih u BiH

Njemački list “Der Spiegel” objavio je snimke za koje tvrde da prikazuju brutalnost hrvatske policije prema migrantima koji iz Bosne i Hercegovine pokušavaju preći u Hrvatsku. Video koji donosi list navodno je nastao u martu 2020. u blizini mjesta Poljana.

Za osobe u tamnim odorama tvrdi se da su pripadnici hrvatske policije koji prisilno tjeraju ljude iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu.

Novinari lista “Spiegel” tvrde i da hrvatski policajci primjenjuju psihičko i fizičko nasilje te da koriste bičeve, palice i kamenje.

Uznemirujući videosnimak objavljen je i na YouTube kanalu organizacije Border Violence Monitoring.

Tražioci azila već godinama prijavljuju zlostavljanje hrvatske policije i tvrde da ih tjeraju u Bosnu i Hercegovinu, tvrdi “Spiegel”.

Fotografije organizacija pokazuju izbjeglice pune rana, slomljenih ruku, izbijenih zuba i crnih podliva na njihovim leđima. Nevladine organizacije, ljekari i UN-oove agencija za izbjeglice prikupile su hiljade takvih svjedočanstava.

“Pushbackovi”, kako ih nazivaju, ne krše samo hrvatski zakon o izbjeglicama već i evropsko pravo te Ženevsku konvenciju o izbjeglicama. Umjesto da im se daje pravo da budu saslušani, tražioci azila se tuku, navodi list.

Televizija “N1” Hrvatska zatražila je komentar navoda objavljenih u listu “Spiegel” od Ministarstva unutrašnjih poslova, a kako navodi još uvijek nije dobila odgovor.

Podsjetimo, o napadima na migrante u listopadu je pisao i “The Guardian”.

Osim premlaćivanja i pljačkanja njihove imovine prijavljen je i jedan slučaj seksualnog zlostvaljanja, objavio je britanski list.

Prema izvještajima Danskog vijeća za izbjeglice, baziranom na svjedočenjima migranata koji su bili meta navodnih napada u periodu između 12. i 16. oktobra, počinioci su, piše list, pripadnici hrvatskih policijskih snaga.

Humanitarni radnici su opisali fotografije i medicinske zapisnike o ovim napadima kao “mučne” i “šokantne”.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvtske Davor Božinović tada je rekao:

“I navedeni, a pogotovo konkretni novinar, su puno objavljivali članke u kojima su optuživali hrvatsku policiju za nezakonito djelovanje, a nikada, zanimljivo, nisu kazali ništa o tome kako hrvatska policija humano djeluje. Koliko je ljudi, trudnica spasila. Ništa o tome”.

(N1 Hrvatska)

Danas objavljeno

Vlada Srpske: Biće predložen novi zakon o nepokretnoj imovini

Vanja A

Šolc: Ne možemo slati tenkove Kijevu

Vanja A

Jasno upozorenje: Spremni na nuklerni sukob?

Vanja A

Ostavite komentar