3. Marta 2021.

Depresija, promjene raspoloženja, a imate 40+? Možda počinje menopauza

Big Portal

Kada će kod žene nastupiti menopauza zavisi od genetike, načina života, nivoa stresa. Najupečatljiviji simptomi koji nagoveštavaju početak menopauze su talasi vrućine, crvenilo i znojenje. Ovaj period praćen je često depresijom, nesanicom, promenama raspoloženja, povećanjem telesne mase.

Žene ne ulaze direktno u menopauzu. Pre ovog razdoblja javlja se perimenopauza, koja obuhvata nekoliko godina pre poslednjeg menstrualnog ciklusa. U ovom “pripremnom” periodu dogadjaju se mnoge promene u organizmu žene – hormoni ne rade uobičajeno, ciklusi su neredovni, a s obzirom da nema dovoljno estrogena, javljaju se i druge promene u metabolizmu, na koži, kao i u raspoloženju.

Danas se primenjuju hormonalne terapije koje ženama mogu omogućiti da ne uđu prerano u menopauzu a jave se na vreme, posle prvih simptoma, ginekologu.

Ono što takodje može olakšati ovaj period, i perimenopauze i menopauze, jesu određene promene u svakodnevnom životu i ishrani.

Preporučuje se promena u načinu ishrane – manji i češći obroci, soja i sojino mleko, semenke lana, integralne žitarice, maslinovo ulje, riba.

Od lekovitih biljaka, glog deluje kao sedativ, ublažava kardiovaskularne poremećaje dok dve do tri šoljice čaja od žalfije dnevno mogu pomoći u smirivanju napada vrućine.

U apotekama se mogu naći i brojni preparati i dodaci prehrani u obliku kapsula ili uljanih kapi, koji pomažu uklanjanju neugodnih problema, tretiraju nervni sistem, razdražljivost i napade vrućine, poput “Femisan B” biljnih kapi, “Refemin kapsule”, “Femax G” kapsule, “Femipause” kapsule, “Oestrofact” kapsule, “Natural Wealth ulje noćurka Forte 1300 mg” itd. Cene se kreću od 700 dinara sve do 3600 dinara, te se dobro konsultujte sa izabranim lekarom ili farmaceutom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare