Demonstranti upali u zgradu parlamenta Hongkonga - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Demonstranti upali u zgradu parlamenta Hongkonga

Stotine demonstranata u Hongkongu ušlo je danas u zdanje parlamenta, rušeći po zgradi i ispisujući po zidovima glavne skupštinske sale slogane s protesta.

Stotine demonstranata u Hongkongu ušlo je danas u zdanje parlamenta, rušeći po zgradi i ispisujući po zidovima glavne skupštinske sale slogane s protesta.

Grupa demonstranata koja je ušla u zgradu parlamenta išarala je grafitima zidove i grb te autonomne kineske teritorije, a srušila je deo staklenih i metalnih spoljnih zidova zgrade kako bi ušla unutra, navodi AP.

Iz policije su pozvali demonstrante da se raziđu i najavili da će upotrebiti „odgovarajuću silu“ ako bude potrebno.

Demonstranti koji su se peli po stolovima poslanika u glavnoj parlamentarnoj sali pisali su slogane koji pozivaju na demokratski izbor premijera i koji osuđuju trenutno suspendovani zakon o ekstradiciji koji je i izazvao proteste.

Mnogi od njih su nosili žute i bele kacige, maske za lice i crne majice koje su postale njihova uniforma na ovim demonstracijama, navodi agencija.

Do eskalacije protesta došlo je na 22. godišnjicu predaje Hong Konga Kini, a demonstranti su za kasnije posle podne najavili masovnija okupljanja, što je odraz rastuće frustracije koja je nastala kada je predsednica vlade Hongkonga Keri Lam odbila da odgovori na zahteve demonstranata nakon nekoliko nedelja njihovih protesta.

Demonstranti žele da se formalno povuku zakoni, a da lider Hongkonga Keri Lam da podnese ostavku.

Oni takođe traže nezavisnu istragu o policijskim akcijama tokom protesta 12. juna, kada su policajci koristili suzavac i gumene metke da bi rasterali demonstracije.

Lam, koja je suočena sa kritikama zbog pokušaja usvajanja spornog zakona, obećala je da će više pažnje obraćati stavovima javnosti, ali nije direktno odgovorila na zahteve demonstranata.
U obraćanju nakon ceremonije podizanja zastave povodom godišnjice primopredaje Hongkonga Kini, predsednica vlade je rekla da su je protesti i dva ranija marša koja su privukla stotine hiljada učesnika naučila da treba bolje da sluša mlade i građane generalno, navodi agencija.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Spajaju se Rusija i Belorusija?

Vanja A

Amerika = Hitler

Vanja A

Odgovor Kremlja Kadirovu: Ništa emotivno, Ramzane

Vanja A

Ostavite komentar