Demonstranti u Varšavi gađali policajce grudvama, oni uzvratili suzavcem - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Demonstranti u Varšavi gađali policajce grudvama, oni uzvratili suzavcem

U Varšavi su u srijedu naveče protestovale Poljakinje na poziv Opštepoljskog štrajka žena, antifašisti i privrednici nezadovoljni “zatvaranjem” zbog pandemije virusa korona.

Oni su gađali grudvama snijega policiju koja je pokušavala da ih legitimiše i rastjera.

Policajci su odgovorili suzavcem, a organizatori saopštili da je uhapšeno četvoro demonstranata.

Policija je upozoravala da su demonstracije nelegalne jer nisu prijavljene i da su na snazi sanitarne mjere.

Demonstranti su skandirali “Imamo pravo da protestujemo”, “Ovo je rat”, “Skini uniformu, izvini se majci”, “Policija lomi zakon i ruke ženama”, “Varšava slobodna bez fašizma”, a bilo je i zastava u bojama duge, simbol borbe protiv diksriminacije LGBT manjina, kao i zastava EU.

Opštepoljski štrajk žena organizuje ulične proteste od 22. oktobra zbog presude Ustavnog suda da zabrani kao protivustavan ranije dozvoljen vještački prekid trudnoće kada je plod teško deformisan ili obolio.

Restriktivan zakon koji sada dozvoljava prekid trudnoće samo ako je ugrožen život majke ili je trudnoća plod silovanja i incesta, tjera Poljakinje da rađaju i bebe koje će ubrzo umrijeti. Protest protiv tog zakona pretvorio se u demonstracije protiv vlade konzervativne stranke Pravo i Pravda.

Povod za protest je novi prijedlog zakona po kojem građani više neće moći da odbiju da plate kazne za prekršaj dok čekaju da ih potvrdi sud.

U srijedu su u Varšavi protestovali i vlasnici turističkih agencija, hotelijeri, taksisti i drugi prevoznici zbog protivepidemijskih mjera zbog kojih su, kako su rekli, ostali bez prihoda, a pomoć države je loše organizovana i nedovoljna.

Danas objavljeno

Opozicija u Srpskoj sutra predaje zahtjev za poništavanje izbora za predsjednika

Vanja A

Policija provjerava glasanje u Krajišniku odakle potiče Trivićeva

Vanja A

Predložen pritvor za članove biračkog odbora u N. Gradu

Vanja A

Ostavite komentar