Demonstranti u Atini: Amerikanci ubice, Pompeo idi kući - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Demonstranti u Atini: Amerikanci ubice, Pompeo idi kući

Tokom posjete američkog državnog sekretara Majka Pompea Grčkoj, grupa demonstranata, koja se kretala ka američkoj ambasadi u Atini, sukobila se sa policijom, koja je upotrebila suzavac da ih rastjera.

Prethodno, nekoliko stotina demonstranata okupilo se na trgu Sintagma, uzvikujući “Amerikanci, ubice naroda” u znak protesta protiv izmjene odbrambenog sporazuma između dvije zemlje, koji se odnosi na američke vojne baze u Grčkoj, prenosi Rojters.

Oni su nosili transparente s natpisima “Pompeo idi kući – Ne sporazumu Grčke i SAD”.

Tokom posjete Grčkoj, Pompeo je rekao da odnos dvije zemlje nikada nije bio jači i poručio da je uvjeren da Grčka može da bude stub stabilnosti u regionu.

On je, međutim, istakao da je zabrinut zbog kineskih investicija u infrastrukturu Grčke.

Osvrnuo se i na spor Kipra i Turske zbog operacija bušenja u Sredozemnom moru, navodeći da postoje pravila u istraživanju energetskih izvora u Sredozemnom moru.

Pompeo je upozorio Tursku da ne sprovodi operacije bušenja koje su, kako je naveo, “nelegalne i neprihvatljive”.

“Jasno smo stavili do znanja da operacije u međunarodnim vodama određuje niz pravila. Rekli smo Turcima da je nelegalno bušenje neprihvatljivo i nastavićemo da preduzimamo diplomatske aktivnosti kako bismo obezbijedili zakonite aktivnosti”, rekao je Pompeo na brifingu za novinare dodajući da “nijedna zemlje ne može da drži Evropu kao taoca”.

Napetosti između Kipra i Turske pojačale su se nakon što je Ankara poslala brod za bušenje u oblast, za koju je Nikozija već dala dozvolu italijanskim i francuskim kompanijama za energetiku.

Ranije danas, grčki premijer Kirijakos Micotakis pozvao je SAD da iskoriste svoj uticaj kako bi ublažile tenzije u istočnom Sredozemlju.

TANJUG

Danas objavljeno

Snijeg izazvao velike probleme na putevima u BiH: Ima i obustava saobraćaja

M.

Radna večera u rezidenciji šefa Delegacije EU; Prisustvuju Dodik, Čović i Izetbegović

M.

Apokalipsa na Bosforu; razorni vjetar rušio zgrade, ima mrtvih

M.

Ostavite komentar