24. Augusta 2019.

Demonstracije protiv samita G7; Tusk: Težak test za jedinstvo i solidarnost

Big Portal

Policija je strahujući od nasilja odobrila ovaj marš koji se održava nedaleko od Bijarica gde danas stižu svetske vodje na samit Grupe 7 industrijski najrazvijenijih zemalja.

Demonstranti su počeli marš mirno u kvartu blizu luke u Andaju. Brojne crveno, zeleno bele baskijske zastave vijorile su se iznad eklektične grupe demonstranata – od antikapitalista i ekologa do antiglobalista i simpatizera Baskije, kao i nekoliko desetina Žutih prsluka, prenosi Frans pres.

Na početku marša demonstranti su držali uzdignute kartonske plakate sa slikama Zemlje, protestujući protiv klimatske politike zemalja članica G7.

Domaćin samita francuski predsednik Emanuel Makron uvrstio je požare u Amazoniji u vrh dnevnog reda ovog skupa.

Organizatori su rekli da ne strahuju od nasilja.

“Važno je da pokažemo da se narod mobiliše i da se ne slaže sa svetom kakvim nam predlažu”, rekla je jedna demonstranktinja, članica baskijskog antiglobalističkog udruženja Bizi.

Sinoć su izbili prvi okršaji policije i demonstranata u Irinju, blizu kampa gde je odseo deo protivnika samita G7. Demonstranti su gađali policiju raznim predmetima a ona je uzvratila suzavcem. Privedeno je 17 ljudi, četiri policajca lakše su povređena i sedam demonstranata je zadržala služba za civilnu zaštitu, javila je polilcija.

Prema okruženju organizatora kontra samita, 23 osobe su zbrinuli ulični lekari zbog raznih povreda.

Samit G7 počinje u subotu, a grad Bijaric je ispražnjen uz velike mere bezbednosti. Makron je umanjio očekivanja o nalaženju jedinstvenog stava vođa te grupe.

Američki predsednik Donald Tramp stiže kasnije u subotu, i pridružiće domaćinu Makronu i vođama Britanije, Nemačke, Japana, Kanade i Italije na njihov godišnji samit, javio je AP. Prošle godine Tramp je otišao ranije sa samita i već je iz svog predsedničkog aviona odbacio zajedničko saopštenje.

Samit grupe sedam industrijski najrazvijenih država G7 biće “težak test za jedinstvo i solidarnost” posle godine u kojoj su lideri bogatih zemalja teško uspevali da pronađu zajednički jezik, izjavio je danas predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

On je novinarima rekao da su trgovinski ratovi između sedam država članica još više narušili međusobno poverenje, prenosi Rojters. Takođe, kako je dodao, ako američki predsednik Donald Tramp bude koristio tarife kao politički instrument, to bi moglo da bude rizično za ceo svet, uključujući Evropsku uniju.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare