Demokrati pozvali republikance da glasaju za opoziv Trampa - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Demokrati pozvali republikance da glasaju za opoziv Trampa

Demokratski tužioci juče su tražili da Senat opozove Donalda Trampa u završnim riječima posebno upućenima republikancima koje su pozvali da se suprotstave svom predsjedniku “bez moralnog kompasa”.

– Kad predsjednik pokuša primorati saveznika da mu pomogne varati na izborima i potom to sakriti, moramo reći da je bilo dosta. Dokazali smo da je Tramp kriv. Sada budite pravedni i nepristrasni i osudite ga – rekao je demokrata i glavni tužilac Adam Šif članovima gornjeg doma Kongresa koji će svoju odluku donijeti u srijedu.

Republikanci stoje iza Trampa
Ipak, malo je vjerovatno da će se Senat odlučiti za Trampov opoziv. Za to su potrebne dvije trećine od stotinu zastupnika koji sjede u tom tijelu, a 53 republikanca koji imaju većinu stoje iza Trampa. Šif im se zbog toga direktno obratio.

– Ne možete vjerovati ovom predsjedniku da će učiniti ono što je ispravno. Nećete ga promijeniti i vi to znate – rekao im je, dodavši kako je sigurno da će Tramp opet pokušati varati na nadolazećim izborima 3. decembra.

Očekivano, republikanski senatori ranije su pozvali na oslobađanje predsjednika optužbi.
– Došao sam vam danas zatražiti da odbacite optužbe – za zloupotrebu ovlasti i opstrukciju kongresne istrage protiv predsjednika. Nije ništa loše učinio – rekao je advokat Bijele kuće Pat Čipolone, predstavljajući Trampa žrtvom procesa opoziva čiji je cilj, po njemu, spriječiti da aktuelni predsjednik na izborima 3. decembra dobije novi mandat.

– Nije baš dobro biti ovdje na početku izborne sezone – kada se u Ajovi odvijaju prvi demokratski predizbori – rekao je Čipolone.

Optužbe protiv Trampa
Tramp se optužuje da je uskratio vojnu pomoć kako bi stvorio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da otvori istragu o Džou Bajdenu i njegovom sinu Hanteru koji je sjedio u odboru jedne od najvećih energetskih kompanija u Ukrajini, kao i da je potom učinio sve kako bi Kongresu otežao istragu.

Tramp bivšeg američkog potpredsjednika, potencijalnog protukandidata na izborima u decembru, optužuje da je koristio svoj položaj da pomogne poslovanju svog sina.

(Avaz)

Danas objavljeno

Poslanici nisu potvrdili povredu vitalnog interesa RS

M.

Tuga u Brčkom: Ukopano sedam žrtava požara

M.

Težak udes kod Doboja

M.

Ostavite komentar