14. Januara 2022.

Deltakron i flurona, ima li kraja novim sojevima i kombinacijama

Big Portal

Moguća varijanta hibrida kovida pojavila se na Kipru, a tim stručnjaka koji ga je otkrio nazvao ga je soj “deltakron”, zbog njegovih genetskih potpisa nalik omikronu unutar delta genoma.

Nedavno je zabilježena i takozvana “blizanačka epidemija”, to jest prvi slučajevi flurone, kombinacije gripa i virusa korona. Kako nauka objašnjava pojave ovakvih kombinacija virusa koji djeluju istovremeno i tako komplikuju ionako tešku epidemijsku situaciju za Magazin na Prvom Radio Beograda 1, govorila je Jelena Begović, naučni savjetnik i direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inžinjerstvo Univerziteta u Beogradu.

“Proces u kojem se udružuje više varijanti virusa nije nepoznat u nauci i naziva se rekombinacija, to jest postojeći genetički materijal se razlaže i ponovo spaja u nekim svojim dijelovima. Stručnjaci sa Kipra objavili su otkriće deltakrona za koji tvrde da kombinuje u sebi karakteristike delte i omikron soja virusa SARS-CoV-2, što objašnjavaju genetskim potpisima sličnim omikronu unutar delta genoma virusa. Ali mnogi stručnjaci analizirali su ove nalaze i izrazili sumnju da se zapravo radi o kontaminaciji uzoraka”, kaže Jelena Begović.

Prema njenim riječima, dodatnu sumnju izaziva činjenica da otkrivene mutacije leže u jednom dijelu genetske sekvence za koji se zna da je problematičan u određenim procedurama sekvencioniranja.

“Ovakve greške u laboratorijama se dešavaju, pa je ipak potrebno još vremena i istraživanja da bi se dokazalo postojanje deltakron”, kaže Begovićeva.

Što se tiče flurone, pojave gripa udruženog sa virusom korona, Begovićeva ističe da treba praviti razliku, jer je ovdje u pitanju zaražavanje sa dva različita virusa koji se pojavljuju u isto vrijeme u organizmu. Moguće je da jedan od njih nadjača drugi svojim dejstvom, pa bi tako i tok bolesti bio različit.

Neka istraživanja su pokazala da, na primjer rinovirus, koji izaziva običnu prehladu, može da potisne kovid iz ćelija u organizmu. Ova pojava još se istražuje, ali rino virus je toliko raširen, da bi možda mogao da pomogne u suzbijanju korone.

Sve navedeno je izazov za naučnike, mada je fizička distanca usporila širenje svih drugih virusa, čime je otežano proučavanje ovakvih procesa.

Glassrpske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare