Delta soj se brzo širi i potvrđen je u Srbiji, a dr Jovanović kaže da sada napada i mlade - BIGportal.ba
Region Vijesti

Delta soj se brzo širi i potvrđen je u Srbiji, a dr Jovanović kaže da sada napada i mlade

Članica Kriznog štaba, virusolog Tanja Jovanović kaže da je delta varijanta korona virusa, koja je zvanično potvrđena u Srbiji, zaraznija i da daje drugačije simptome od prethodnih sojeva virusa.

Članica Kriznog štaba, virusolog Tanja Jovanović kaže da je delta varijanta korona virusa, koja je zvanično potvrđena u Srbiji, zaraznija i da daje drugačije simptome od prethodnih sojeva virusa.

Jovanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, objasnila da je delta varijanta zaraznija, lakše se širi, a napada i mlađe osobe, daje kliničku sliku koja je nešto malo izmjenjena u odnosu na prethodne sojeve.

– Obično kod mlađih daje sliku vrlo teške prehlade, ne mora biti simptoma gubljenja mirisa i ukusa, ali može dovesti do teške forme koja zahteva hospitalizaciju – navela je Jovanović, ističući da se kao simptomi javljaju kijavica, bol u grlu, glavobolja.

Kako kaže, specifično je to da je delta varijanta otpornija na više temperature u odnosu na druge varijante i da pogađa mladu populaciju.

– Pretpostavljam da će Krizni štab uzeti u razmatranje aspekte novog soja i da će doći do revizije epidemioloških mjera. One su sve vrijeme na snazi i važno je poštovanje tih mjera – poručila je Jovanović.

Navela je da su sve vakcine registrovane u Srbiji vrlo efikasne i pružaju vrlo visoku zaštitu od oboljevanja od novog soja korona virusa.

– Od 60 do 80 odsto štite od zaražavanja – kaže Jovanović.

Podsjetivši da osobe iz Srbije kod kojih je detektovan delta soj nisu vakcinisane, ona je apelovala na ljude koji putuju da se vakcinišu kako ne bi imali probleme i kako u Srbiju ne bi unosili novu varijantu virusa.

Jovanović rekla je delta soj korona virusa u Srbiji potvrđen kod dve osobe koje su u okviru jedne grupe od 20 planinara boravili u Rusiji i vratili se u Srbiju.

Dodala je da će i ostali putnici biti testirani kako bi se spriječilo dalje širenje virusa.

Prema njenim riječima, oni su po povratku ispoljilji simptome korona virusa, a njihovi nalazi analizirani su u Veterinarskom specijalističkom institutu u Kraljevu.

Mladić je, navodi, razvio nešto težu kliničku sliku u odnosu na drugu osobu, što je bilo za očekivati jer je gojazna osoba.

Danas objavljeno

Vučić se u Beogradu sastao sa Dodikom

M.

Talibani traže pomoć: Obratio se vođa

V.R.

Švajcarsko “da” kovid propusnicama

V.R.

Ostavite komentar