27. Septembra 2022.

Delegati i poslanici poslije izbora o ukidanju akciza na gorivo

Big Portal

Nakon Izetbegovića, sjednicu, ali redovnu i sa istim tačkama dnevnog reda, sazvao je i Kolegijum Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i to već za naredni dan, 5. oktobar.

Usvajanjem predloženih izmjena zakona ukinulo bi se plaćanje akciza na gorivo u periodu od šest mjeseci, a njima bi se, osim stavljanja van snage naplate ovog nameta, koji trenutno iznosi 40 feninga po litru, prema riječima poznavalaca aktuelnih prilika, omogućilo i smanjenje cijene ovog energenta. 

Takođe, predloženim izmjenama uvela bi se nulta stopa PDV-a na osnovne životne namirnice, hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal, te stopa od 22 odsto na luksuznu robu.

Zahtjev za sazivanje hitne sjednice Doma naroda uputilo je pet delegata ovog Doma, Asim Sarajlić, Munib Jusufović i Denis Bećirović iz Kluba Bošnjaka, zatim Mladen Bosić iz Kluba Srba i Zlatko Miletić iz Kluba Hrvata.

Treba reći da Poslovnik o radu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH predviđa obavezu predsjedavajućeg Doma da sazove hitnu sjednicu u roku od tri dana od dostavljanja zahtjeva za njeno održavanje, ali s obzirom na to da aktuelni predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić nije sazvao sjednicu, tu mogućnost iskoristio je trenutni zamjenik predsjedavajućeg Doma Bakir Izetbegović.

Isti zahtjev na adresu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nedavno je svojim potpisima uputilo 15 poslanika.

Podsjećamo, Komisija za usaglašavanje teksta izmjena Zakona o akcizama u BiH, koji je u Predstavničkom domu i Domu naroda parlamenta BiH usvojen u različitom tekstu, postigla je prije 15 dana saglasnost za to zakonsko rješenje na način da akcize na gorivo budu ukinute na šest mjeseci uz mogućnost produženja na dodatna tri mjeseca.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare