11. Marta 2020.

Dejli sabah: Grčka drži migrante zarobljene na nelegalnim tajnim lokacijama

Big Portal

Proteruje ih u okviru strogih mera o zatvaranju granice, u suprotnosti sa međunarodnim pravom, tvrdi turski medij.

List se poziva na izveštaj Njujork tajms, po kom je više migranata zatvoreno, oduzete su im stvari, prebijeni su i proterani iz Grčke pre nego što su dobili priliku da zatraže azil ili pričaju sa advokatom, kršeći međunarodno pravo.

U međuvremenu, turski zvaničnici rekli su da je najmanje troje migranta upucano i ubijeno dok su pokušavali da uđu u Grčku u prethodne dve nedelje.

Grčka vlada je branila svoje akcije kao legitimni odgovor na nedavne provokacije turskih vlasti, koje su dozvolile migrantima da napuste njene granice i krenu ka Evropi, u svetlu novog priliva onih koji su bežali od rata u Idlibu. Grčke vlasi negirale su izveštaje o slučajevima umrlih na svojoj granici.

Jedan migrant, u razgovoru sa Njujork tajms rekao je o grčkim graničarima: “Za njih mi mi smo kao životinje”, provode noć zatvoreni, bez hrane i vode, a onda ih vraćaju u Tursku, navodi Dejli Sabah.

Turski medij tvrdi da je grčka reakcija na migrante oštra i da je ubijeno najmanje dvoj migranata, mnogi su prebijeni, napadnuti i gađani suzavcem. Grčke vlasti, prema navodima, pokušavale su i da potope gumene čamce.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare