Dejli sabah: Grčka drži migrante zarobljene na nelegalnim tajnim lokacijama - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Dejli sabah: Grčka drži migrante zarobljene na nelegalnim tajnim lokacijama

Grčka vlada drži migrante na nelegalnim tajnim lokaciama pre nego što ih protera nazad u Tursku, piše Dejli sabah.

Proteruje ih u okviru strogih mera o zatvaranju granice, u suprotnosti sa međunarodnim pravom, tvrdi turski medij.

List se poziva na izveštaj Njujork tajms, po kom je više migranata zatvoreno, oduzete su im stvari, prebijeni su i proterani iz Grčke pre nego što su dobili priliku da zatraže azil ili pričaju sa advokatom, kršeći međunarodno pravo.

U međuvremenu, turski zvaničnici rekli su da je najmanje troje migranta upucano i ubijeno dok su pokušavali da uđu u Grčku u prethodne dve nedelje.

Grčka vlada je branila svoje akcije kao legitimni odgovor na nedavne provokacije turskih vlasti, koje su dozvolile migrantima da napuste njene granice i krenu ka Evropi, u svetlu novog priliva onih koji su bežali od rata u Idlibu. Grčke vlasi negirale su izveštaje o slučajevima umrlih na svojoj granici.

Jedan migrant, u razgovoru sa Njujork tajms rekao je o grčkim graničarima: “Za njih mi mi smo kao životinje”, provode noć zatvoreni, bez hrane i vode, a onda ih vraćaju u Tursku, navodi Dejli Sabah.

Turski medij tvrdi da je grčka reakcija na migrante oštra i da je ubijeno najmanje dvoj migranata, mnogi su prebijeni, napadnuti i gađani suzavcem. Grčke vlasti, prema navodima, pokušavale su i da potope gumene čamce.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Pala odluka: Od februara obavezna vakcinacija

M.

Erdogan putuje u Ukrajinu: “Imam nadu”

M.

Putinu stigla nova prijetnja od Bajdena

M.

Ostavite komentar