Dejan Petrović otkrio kako su se uz njegovu muziku provodili legendarni Maradona, Monika Beluči... - BIGportal.ba
Ex Yu

Dejan Petrović otkrio kako su se uz njegovu muziku provodili legendarni Maradona, Monika Beluči…

Dejan Petrović je u subotu uveče po 12. put sa svojim orkestrom svirao solo koncert u Guči, praćen hiljadama onih koji njegovu muzike vole i uživaju u njoj.

Truba mi je dala sve! Mnogo lijepih poznanstava, mnogo prijatelja, uz trubu sam proputovao i Srbiju i cijeli svijet. Oduzela mi je nešto što je, kad se stavi na vagu, čovjeku možda i najvažnije u životu, porodični mir, porodični život. Ali šta da radimo, volim muziku, muzika je moj život, truba je moj život, postala je život i moje porodice, porodica to razumije – ovo u razgovoru za Kurir, usred Guče i vrele saborske atmosfere, kaže Dejan Petrović, legenda Guče i jedan od najboljih srpskih trubača svih vremena.

Dejan je u subotu uveče po 12. put sa svojim orkestrom svirao solo koncert u Guči, praćen hiljadama onih koji njegovu muzike vole i uživaju u njoj.


Da li je ovo što sad živite upravo onaj život koji ste sanjali počinjući da svirate trubu uz oca, čuvenog srpskog trubača Miću Petrovića?

– Ovo je ono što sam sanjao. Realno rečeno, dosanjao sam svoj san. Životna želja bila mi je da nađem svoj put, svoj pravac, da budem drugačiji, i mislim da sam uspio, imam svoj put, svoju muziku, svoju publiku, i sada uživam u tome.

Koliko se ono što svirate danas razlikuje od onog kako je nekad svirao vaš otac?

– Razlikuje se dosta, zbog toga što je bilo drugo vrijeme. Prvi je upravo moj pokojni otac, početkom devedesetih, krenuo da radi obrade filmske muzike, muzike koja nije pisana za duvačke orkestre. On je začetnik toga, ja sam to samo nastavio. Imao sam viziju kako to raditi i samo sam produžio tim putem, s više instrumenata, na višem nivou. Razlikuje se način sviranja zato što se razlikuje i narod kome sviramo, razlikuje se svijet.


Koliko ste to uradili dobrovoljno, a koliko pod nekom vrstom pritiska da se prate novi trendovi?

– Sve sam radio namjerno. Pjesme koje ne volim ne želim da sviram. Muzika koju sviram je muzika koju volim, koju slušam, koja me ispunjava. Ali u svakoj mojoj autorskoj stvari provučem neku notu pokojnog oca! Nekom improvizacijom, nekim solom, onako kako je on svirao nekad. Na taj način osjećam da je pored mene, da njegova truba i dalje svira.


Svirate po cijelom svijetu, kako ljudi reaguju na srpsku trubu?

– Truba je specifičan instrument. Ona je fenomen, ne znam kako i ne znam zašto, ali nevjerovatno je kako, kad krene truba, pa nek svira i najgori orkestar, kakva osjećanja se bude kod ljudi, koliko andrenalina. Mislim da niko još nije odgonetnuo zašto je to tako. Valjda se radi o genima. Sem nas Srba, i Bugari, Rumuni, Makedonci imaju dobre trubače, možda to ima veze i sa ovim podnebljem, s Balkanom, ovde krv ključa.

Maradona nije s Balkana, pa je žestoko reagovao na vašu muziku. I njemu je krv ključala.

– Svirali smo mu sat vremena i čitav sat je neprekidno igrao. On je nevjerovatan čovjek, prijatan, sjajan u svakom smislu, čast mi je bila da ga upoznam. Da ne znate da je Maradona, rekli biste, neki običan čovjek.


Svirali ste i Moniki Beluči.

– Divna žena, kod Emira Kusturice, na Kustendorfu, bio sam u prilici da sjedim pored nje. Ona je nenametljiva, bez kompleksa, dok je sjedila pored mene, pitao sam se da li je to ona. Pričala je sa svima, slikala se, nema običaj nekih naših zvijezda da vodi veliko obezbjeđenje.


Kako je svirati s domaćim zvijezdama?

– Radio sam s ljudima koje cijenim i poštujem i kao ljude i kao umjetnike. Od naših domaćih zvijezda nema s kim nisam radio. Pamtim super saradnju, ono što su tražili od mene – dobili su, najčešće i više od toga. S Cecom sam radio 13 godina, saradnja je prestala kad je krenula moja priča, kad su počeli da se preklapaju termini koncerata. Cijenim je, poštujem i volim. Uvijek kad se vidimo, to je baš radostan susret.

KURIR.RS/ZORAN ŠAPONJIĆ 
FOTO: NEBOJŠA MANDIĆ

Danas objavljeno

Raskinuli Danijela Martinović i Petar Grašo!

Vanja A

Maja Šuput pokazala luksuznu dječju sobu u kojoj uživa njen sin

Vanja A

Vakcinisala se Jelena Karleuša: Pozivam vas na društvenu odgovornost

Vanja A

Ostavite komentar