27. Oktobra 2019.

“Decenijama ćemo umirati od uranijuma iz NATO bombi”

Big Portal

Od Rimske konferencije na kojoj su se, u proleće ove godine, stručnjaci raznih profila, vojni i civilni, saglasili da su pogubne posledice bombardovanja osiromašenim uranijumom, u Italiji je od kancera broj umrlih vojnika uvećan. Od 350 koliko je tada popisano, danas je u knjizi žalosti njih 369, prenose Novosti.

Udruženje “Vojna opservatorija” iz Rima, koje se posle mukotrpnog dokazivanja izborilo da porodice žrtava obešteti italijanska država, evidentiralo je i 7.500 obolelih, među njima i znatan broj iz sastava Kfora, koji su posle NATO bombardovanja SRJ 1999. bili u misiji na Kosovu.

Domeniko Leđero tvrdi da ista sudbina pogađa civile i vojnike iz Srbije.

“Uranijum iz NATO bombi nije ubijao do danas niti će ubijati do sutra, ubijaće decenijama”uveren je Leđero.

“Nije to moja proizvoljna ocena, to je zaključak stručnjaka, a ja sam spreman da sve što udruženje poseduje, svu dokumentaciju koju smo priložili državnim komisijama Italije i našim sudovima, dokazujući uzročno-posledičnu vezu osiromašenog uranijuma i kancera, ustupimo Srbiji. Naravno, ukoliko bude interesovanja. Do sada nije bilo nijednog zvaničnog zahteva. Verujem da će ih biti”, kaže on.

Na pitanje da li veruje li da će Evropa, kojoj su sa Rimske konferencije poručili da pomogne obolelima od posledica NATO bombardovanja, pomoći, on odgovara da zahtev još nije upućen.

“Još nismo uputili zvaničan zahtev Evropskoj uniji jer su se izbori događali posle naše konferencije. Očekujem da bi sastanak sa Komitetom za odbranu Evropskog parlamenta mogao da se dogodi krajem ove godine, ja ću to svakako tražiti. Nadam se da odgovori koje tražim nisu utopija. I dalje ću postavljati pitanja, dok god ne dobijem odgovore. Ako ih ne dobijem, to znači da Evropa ima krvlju umrljanu savest. Istovremeno, mene čudi i pogađa “bučna tišina” Moskve, koja traje 20 godina”, naglasio je.

Ispovesti obolelih, priče porodica umrlih, dokumenti, fotografije, samo su deo knjige “Uranijumski vojnici” koju su Domeniko Leđero i Mari Taljazuči ostavili da svedoče o istini našeg vremena – tragičnim posledicama bombardovanja osiromašenim uranijumom.

“U ovoj knjizi nismo samo prikupili tragične priče, nepravdu koju su pretrpeli vojnici koji do danas ne prestaju da obolevaju, već i pozadinu političke beskrupuloznosti koja je dovela do jezivih posledica”, kaže Leđero.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
Васкрсија, Бања Лука, Република Српска
Васкрсија, Бања Лука, Република Српска
4 godine prije

Сјеме им је.ем зликовачко……