Decenija od odlaska Nebojše Zubovića, sjećanje na glumački zanos - BIGportal.ba
Ex Yu

Decenija od odlaska Nebojše Zubovića, sjećanje na glumački zanos

Deset godina od smrti Nebojše Zubovića navršeno je danas, saopšteno je iz Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS), matične pozorišne kuće ovog glumca. Zubović je rođen u Banjaluci, 12. aprila 1959. godine. Glumačku karijeru započeo je u Dječijem pozorištu Banjaluka.

O svojim počecima i karijeri govorio je škrto, a sud je prepuštao publici.

“Sve je to bilo u nekom zanosu i moj početak i odabir tog mog posla u koji sam ušao veoma mlad. Prvi angažman imao sam 1980. godine”, kazao je Zubović u jednom intervjuu nekoliko mjeseci pred samu smrt.

Umro je 30. jula 2010, u godini kada je slavio tri decenije pozorišne karijere.

Nakon Dječijeg pozorišta Banjaluka, Zubović karijeru nastavlja u Narodnom pozorištu u Zenici, da bi se 1988. godine vratio u Banjaluku, ali ovaj put u Narodno pozorište Bosanske krajine, potonje Narodno pozorište Republike Srpske.

U periodu od 1992. do 1994. godine obavlja i funkciju direktora ovog pozorišta.

“Održali smo i sačuvali pozorište, a ugradili i dio svojih znanja i mogućnosti u stvaranju Republike Srpske, budući da smo svjesni da se ona stvara, izgrađuje i čuva i kulturnim stvaralaštvom, u kome je, vjerujemo, naše pozorište bilo i te kako važan dio i učesnik”, Zubovićeva je izjava koja stoji u monografiji o Narodnom pozorištu Republike Srpske iz 1999. godine. Te godine je i zvanično postao stalni član ansambla novoimenovane, ali stare pozorišne kuće iz Banjaluke.

Iako je mnoštvo uloga ostvario u serijama i na filmu, Nebojša Zubović sebe je smatrao prvenstveno pozorišnim glumcem, a živi kontakt sa publikom nešto najljepše što glumački posao nosi. U trideset godina dugoj karijeri, kako je sam u godini smrti govorio, ništa ne bi mijenjao.

“Šta je za tih trideset godina prošlo? Moj neki lični sud jeste da u svim usponima, padovima i problemima – ništa ne bih mijenjao”, govorio je Zubović.

On se posebno ponosio monodramom “Vojvoda Živojin Mišić”, koja je bila njegov autorski projekat i koju je igrao preko dvije stotine puta na različitim scenama.

Nakon Zubovićeve smrti, njegov kolega i prijatelj Dragoslav Medojević kazao je da sa glumcem odlaze i sve njegove uloge po kojima ga pamte.

“Najviše ga pamtimo kao vojvodu Živojina Mišića u istoimenoj monodrami (1995), Dobrivoja u predstavi ‘Seme’ (1992), Islednika u ‘Đeneralu Milanu Nediću’ (1993), Jug Bogdana u ‘Banoviću Strahinji’ (1996), Tobiju u ‘Bogojavljenskoj noći’ (2000), Sarkosa u ‘Lisistrati’ (1999) te gazdu Marka u ‘Petru Kočiću’ (2004)”, saopštili su iz NP RS povodom decenije od Zubovićeve smrti.

Zubović je igrao i Krivog Luku u predstavi “Sveti Georgije ubiva aždahu” (2005), Savu Mišića u “Gospođi Ministarki” (2006), Lazu Dunđerskog u “Je li bilo kneževe večere” (2006), Dimitrija u “Divljem mesu” (2008), Đeda u “Balonu od kamena” (2009), Mračajskog protu u “Mejdanu Simeuna đaka” (1999), Martina Sergejeviča Žigalova u “O štetnosti duvana” (2005), Poštara u “Susedima” (2001), srpskog poručnika u “Raju” (1993).

“Kao organizator i reditelj, realizovao je više značajnih scensko-muzičkih manifestacija, od kojih se izdvaja scensko-poetski recital ‘Beskraj Krajine’ (1992), kao i niz svečanih akademija povodom Dana Vojske Republike Srpske. Bio je jedan od osnivača i prvi predsjednik Udruženja dramskih umjetnika Republike Srpske (UDUS)”, saopštili su iz NP RS.

Nezavisne

Danas objavljeno

Brutalna poruka Slobe Radanovića zbog drame na Kosovu: “Na koju ste silu udarili, jadna vam majka…”

Vanja A

Ovako je Ela Dvornik izgledala prije estetskih zahvata

Vanja A

Nada Obrić zapjevala u javnosti nakon dvije decenije

Vanja A

Ostavite komentar