"Debakl kakav Amerika nije videla - Putin se sada smije" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Debakl kakav Amerika nije videla – Putin se sada smije”

Teroristički napad blizu aerodroma u Kabulu u kojem je poginulo 13 i ranjeno 15 američkih vojnika, pored tragičnog događaja predstavlja i apsurdnu situaciju .

U toj situaciji bezbednost američkih snaga u Avganistanu zavisi od onih koji su izvršili napad na SAD 11. septembra 2001, posle čega su SAD zajedno sa svojim NATO saveznicima održavale bezbednost te zemlje gotovo dve decenije.

To je opšta ocena američkih vojnih eksperata, koju ističe i penzionisani marinski general Džejms Džons.

“Uznemiren sam, jer nikada nisam video ovako nešto za svojih 40 godina vladine službe kao marinac. Video sam neke loše događaje kao što je bio pad Sajgona u Vijetnamskom ratu. Međutim i taj, mada loš događaj, bio je predvidljiv, daleko predvidljiviji od ovoga. Ovo je debakl kakav vec´ina Amerikanaca nije navikla da vidi”, kaže Džons, koji ujedno ističe, da je sam Avganistan donekle na milosti i nemilosti drugih sila u regionu, koje ga koriste u svoje svrhe, uključujući Rusiju, Kinu, Pakistan i Iran.

Naši odnosi sa Iranom svode se na to da su oni protiv svega onog što mi podržavamo. Slično je sa Pakistanom, koji je blizak Kini. Kina je, sa svoje strane, pokrenula strateški plan da zameni Sjedinjene Države kao glavnu i dominantnu silu na planeti, i to u svakom pogledu”, dodaje Džons i nastavlja:

“Uopšte me ne bi iznenadilo da Kina počne da se ponaša slično i u drugim delovim sveta, u Africi i Južnoj Americi, na primer. Oni to rade drugačijim sredstvima, putem ekonomske penetracije, koja je rezultirala dominacijom u različitim kulturama, različitim društvima širom sveta”.

Rusija je, sa svoje strane, izuzetno netrpeljiva prema NATO-u, ističe Džons:

“Vladimir Putin mrzi NATO sa strašc´u. Dakle, danas dok sedi u Kremlju, verovatno se smeši od uveta do uveta. Ne bi me iznenadilo da Rusija pomaže talibanima, kao što se to podrazumeva za Iran”.

Na timu predsednika Džoa Bajdena ostaje da ispravi situaciju, kaže Džouns:

“Na administraciji je da odluči kako c´e da povrati ravnotežu u sadašnjoj poremećenoj situaciji. Međutim, sve dok su talibani u Kabulu, to c´e biti teško učiniti, ali nije nemoguc´e. Ipak, to bi značilo povrtak američkih snaga, sredstava i svega ostalog kako bismo preokrenuli zamah koji talibani trenutno imaju. To znači ponovo odlučno uspostavljanje našeg prisustva”.

Naš sagovornik, takođe veruje u ponovnu konsolidaciju bezbednosnih odnosa SAD sa svojim glavnim vojnim saveznicima.

“Po mom mišljenju, razorni efekat koji bi potezi Bajdenove administracije mogli da imaju za naše vojno savezništvo neće trajati zauvek, ali nas za sada verovatno svrstava u kategoriju na koju nismo navikli – da smo saveznik koji ne zaslužuje poverenje”.

Danas objavljeno

Novi snažan zemljotres uznemirio građane Bosne i Hercegovine…

M.

Konačno se nazire kraj pandemije?

M.

Orban: Srbija već trebalo da bude u EU i Šengenu

M.

Ostavite komentar