Davos: Sastanak lidera u pozadini velike inflacije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Davos: Sastanak lidera u pozadini velike inflacije

Politički i poslovni lideri sastali su se danas na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u trenutku kada se inflacija nalazi na najvišem nivou u velikim ekonomijama, uključujući SAD, Veliku Britaniju i Evropu.

„Imamo najmanje četiri krize koje su isprepletene. Imamo visoku inflaciju…imamo energetsku krizu…imamo siromaštvo hrane, imamo klimatsku krizu. I ne možemo da rešimo probleme ako se koncentrišemo samo na jednu od kriza“, izjavio je nemački vicekancelar Robert Habek, preneo je Rojters.

„Ako nijedan od problema ne bude rešen, zaista se bojim da ćemo upasti u globalnu recesiju sa ogromnim efektom na globalnu stabilnost“, rekao je Habek tokom panel diskusije.

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva rekla je da su rat, pooštreni finansijski uslovi i šok cena, posebno hrane, „potamnili“ izglede u poslednjih mesec dana.

Upitana na panelu da li očekuje recesiju, Georgijeva je odgovorila da je ne očekuje u ovom trenutku, ali da to ne znači da ona ne dolazi u obzir.

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard, koja će sutra govoriti u Davosu, upozorila je da su rast i inflacija na suprotnim putevima, jer sve veći pritisci na cene obuzdavaju ekonomsku aktivnost i uništavaju kupovnu moć domaćinstava.

„Rat Rusije i Ukrajine bi se mogao pokazati kao prekretnica za hiperglobalizaciju“, navela je ona danas u blogu.

„To bi moglo da dovede do toga da lanci snabdevanja postanu manje efikasni neko vreme i tokom tranzicije i da stvori upornije pritiske troškova za privredu“, dodala je Lagard.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Putin doneo novu odluku: U narednih par meseci…

M.

Majmunske boginje još ne prijete globalnom zdravlju

M.

FZO Srpske: Pokrenut postupak nabavke lijekova za rijetke bolesti

M.

Ostavite komentar