"Davidovo srce" ponovo večeras postavljeno u BL - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“Davidovo srce” ponovo večeras postavljeno u BL

Nakon što je jutros uklonjeno “Davidovo srce”, koje je juče postavljeno, članovi grupe “Pravda za Davida” večeras su napravili novo na mjestu kod ušća Crkvene u Vrbas, gdje je pronađeno tijelo Davida Dragičevića.

Da su postavili novo “Davidovo srce” na istom mjestu, objavljeno je na fejsbuk stranici “Pravda za Davida”.

Komentarišući uklanjanje “Davidovog srca”, Ozren Perduv je u izjavi za Buku rekao da vjeruje da je to učinila komunalna policija.

“Ovo, nažalost, nije prvi put i ovo što radi komunalna policija smatramo, u najmanju ruku, nerazumnim potezima. Sramotnim za naš grad”, izjavio je on i dodao:

-Mi odustati nećemo. Naše sredstvo borbe jeste mir, dostojanstvo, svijeća, cvijet. Tako je i bilo. Tako će i ostati…

David Dragičević je nestao 18. marta 2018. godine. Pronađen je mrtav na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u centru Banjaluke, šest dana kasnije.

Davidova smrt i konferencija MUP-a pokrenuli su višemjesečne protestne skupove „Pravda za Davida” na banjalučkom Trgu Krajine. Davidovi roditelji od samog početka tvrde da je David ubijen.

Okružno tužilaštvo nakon tri mjeseca vršenja predistražnih radnji, dana 28. juna 2018. donosi naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog osnova sumnje za ubistvo.

Višemjesečni protesti “Pravde za Davida” kulminirali su tokom održavanja tri velika skupa u Banjaluci, kada su su okupile desetine hiljada građana. Posljednji veliki skup održan je 5. oktobra, dva dana prije izbora u BiH.

Protesti “Pravde za Davida” na Trgu Krajine okončani su 25.12.2018. godine, hapšenjem Davora Dragičevića i čišćenjem Trga Krajine. Protesti su se održavali spontano, šetnjama banjalučkim ulicama, predvođeni Davorom Dragičevićem.

Posljednja šetnja održana je 30. decembra, a prekinuta je policijskom akcijom u kojoj je privedeno nekoliko lica.

Davidovi posmrtni ostaci 12. marta ove godine preneseni su u predgrađe Beča, gdje su sahranjeni na tamošnjem groblju.

(BN)

Danas objavljeno

U BiH 471 novi slučaj korona virusa, 33 osoba preminulo, 542 se oporavilo

M.

Slovenija: Šestoro preminulo, 766 zaraženo

M.

U nesreći kod Hadžića poginula žena (35), četiri osobe povrijeđene

M.

Ostavite komentar