Davidova majka: Neko moćan je dao zeleno svjetlo! - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Davidova majka: Neko moćan je dao zeleno svjetlo!

Poslednjih par dana, počev sa pismom obducenta, počele su neke stvari da se dešavaju. To mi daje za pravo da mislim da je neko moćan dao zeleno svetlo – zaključuje Suzana Radanović, majka ubijenog banjalučkog studenta Davida Dragičevića.

Pogibija banjalučkog mladića Davida Dragičevića nije dobila zvaničan epilog ni posle dve godine i osam meseci.

Davidovi roditelji od samog početka tvrde da je on ubijen i da nije umro zadesnom smrću kako glasi zvanična verzija.

Pismo dr Radovana Furtule, obducenta koji je bio konsultovan u reobdukciji Davida Dragičevića, rađenoj na VMA, odjeknulo je u celom regionu.

U njemu se, po prvi put od strane stručnog lica, konstatuje da je David Dragičević u martu 2018. ubijen na ušću rečice Crkvene u Vrbas.

Portal Telegraf.rs razgovarao je sa majkom pokojnog mladića, Suzanom Radanović, koja je potvrdila da će pismo obducenta priložiti kao dokazni materijal na sudu.

Suzana Radanović za Telegraf.rs kaže da ovo pismo samo potvrđuje ono što oni od početka govore.

–Ovo pismo samo potvrđuje ono što mi od prvog dana tvrdimo, a to je da je David ubijen, udavljen. Nije u pitanju zadesna smrt – kaže Davidova majka.

Ona dodaje kako je ovo pismo “početak klupka koje će se odmotati”.

–Zašto je ovo pismo stiglo posle dve godine i osam meseci? To je pitanje. Ja ne verujem u savest posle skoro tri godine – kaže Suzana.

Majka pokojnog mladića kaže da se “ništa novo u slučaju Davida Dragičevića nije dogodilo i da istraga ne postoji”.

–Dokazi su uništeni. Nadamo se da će banjalučko tužilaštvo poslati predmet na BiH sud – ističe Suzana Radanović.

Ona pak kaže da su poslednjih par dana, počev sa pismom obducenta, počele neke stvari da se dešavaju.

–To mi daje za pravo da mislim da je neko moćan dao zeleno svetlo – zaključuje na kraju razgovora Suzana Radanović.

Pismo, koje je potpisao dr Furtula, a koje je stiglo na adresu grupe “Pravda za Davida”, poslala je medijima u želji da isto bude objavljeno

Dr Furtula, specijalista sudske medicine i obducent, bio je deo tima na VMA u vreme kada je u ovoj ustanovi rađena reobdukcija pokojnog Dragičevića, u vezi sa kojom je bio konsultovan.

On je u pismu, između ostalog, detaljno objasnio povrede koje je pokojni mladić prilikom smrti zadobio.

–Povrede na licu pokojnog u vidu brojnih oguljotina prisutne su isključivo na prominentnim (izbačenim i istaknutim) delovima lica (vrh nosa, jagodice, donja ivica čela, izbačeni delovi usana) i kao takve više nego dovoljno govore.

One su nastale grubim fizičkim kontaktom sa neravnom površinom (peščano dno reke ili potoka je idealan izbor ovakve podloge) u agonalnoj fazi kada je pokojnik pokušavao da dođe do vazduha pokrećući glavu u bočnim pravcima sputan fizičkom silom koja ga je onemogućavala da podigne glavu iz vode.

Navodim samo ključne povrede koje imaju svoj značaj u mehanizmu smrti, kao i neke od onih na leđima pokojnika koje predstavljaju tzv. duboke hematome (krvne podlive) u međurebarnim mišićima, nastale dejstvom pasivne sile na zadnju stranu trupa nasuprot agonalnim pokušajima tela usmerenih odozdo, koje je očajnički pokušavalo da se uspravi.

Ovako bi otprilike mogla da se opiše suština jednog utopljenja i povrede koje se u ovom slučaju iz teoretskog modela zapravo mogu prepisati u praktični sled događaja – navodi se u pismu u kom dr Furtula objašnjava kako se sumnja da je David Dragičević ubijen, a koje je Davidova majka poslala redakciji portala Telegraf.rs.

Da podsetimo, David Dragičević (21) je nestao 18. marta 2018. godine u Banjaluci, a njegovo telo je pronađeno šest dana kasnije na ušću rečice Crkvene u Vrbas.

Prema optužnici koju je banjalučko Okružno javno tužilaštvo podiglo protiv nepoznatih izvršilaca, mladić je ili bežao od počinilaca pa pao u Crkvenu ili gurnut u nabujalu reku iste noći kada je i nestao.

Od 26. marta 2018. godine roditelji mladića i grupa “Pravda za Davida” na Trgu Krajine u Banjaluci organizovali su okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

Okupljanja građana zabranjena su od 25. decembra 2018. godine. Posmrtni ostaci Davida Dragičevića ekshumirani su 12. marta 2019. godine sa groblja u Banjaluci i prebačeni u Austriju, u grad Viner Nojštat, gde je ponovo sahranjen 15. marta 2019.

(Agencije)

Danas objavljeno

Peskov: Rusija priprema odgovor Zapadu na uvođenje ograničenja cijena ruske nafte

M.

Ruska vojska u ofanzivi: Oboreni Su-25 i MiG-29

M.

Krvavi paketi, ponovo

M.

Ostavite komentar