Orada u bijelom umaku
Sastojci:
8 fileta orade
50 ml maslinovog ulja
10-ak maslina
1 kašika kapara
500 ml vrhnja za kuhanje
1 kašičica peršuna
Priprema:
Filete začinite i pustite neka odstoje 30-ak minuta. Na zagrijano ulje stavite filete ribe s kožom prema dolje i pecite otprilike pet minuta. Dodajte masline narezane na kolutiće, te kapare i pecite još minutu. Zalijte vrhnjem i pustite neka prokuha. Ribu pažljivo okrenite, a umak pobiberite i prema potrebi posolite. Ako je pregust, dolijte malo vode. Kuhajte još dvije-tri minute. Poslužite uz kuhani krompir posut peršunom.
Savjet: Pred kraj pečenja, umjesto vodom, možete podliti s malo bijelog vina za intenzivniju aromu.
Punjene lignje na sicilijanski način
Sastojci:
4 lignje
2 jaja
150 g ribanog parmezana
2 šnite bijelog hljeba (samo sredina)
50 g prezle
6 crnih maslina
6 kapara
2 čehna bijelog luka
nekoliko grančica svježeg peršuna
50 ml bijelog vina
200 g pasiranog paradajza
maslinovo ulje
sol, biber
Priprema:
Očistite lignje, odstranite glave s utrobama i izvadite središnje hrskavice, pa ih operite i ocijedite. Odrežite krakove s glave i odrežite krila s tijela. Krakove i krila nasjeckajte nasitno pa ih propržite na maslinovom ulju u dobro zagrijanoj tavi, dodajte nasjeckani bijeli luk, kapare i narezane masline. Nakon pet minuta sve prebacite u veću posudu, dodajte isitnjeni hljeb, prezlu, sjeckani peršun, ribani parmezan, jaja, sol i biber pa sve dobro izmiješajte. Pustite smjesu da se ohladi. Napunite lignje nadjevom, ali ne do kraja, kako nadjev ne bi ispao van tokom pečenja, i zatvorite ih čačkalicom. Zagrijte tavu, dodajte maslinovo ulje i čehno bijelog luka pa dodajte lignje, nakon minutu zalijte s 50 ml bijelog vina. Pirjajte nekoliko minuta, dok ne ispari alkohol. U posudu za pečenje prebacite lignje iz tave i po želji ih prelijte pasiranim paradajzom koji ste malo posolili pa pecite 20-ak minuta u prethodno zagrijanoj rerni na 180 Celzijevih stepeni.
Jastog u umaku
Sastojci:
1 kg jastoga
1 dcl maslinovog ulja
1 dcl vinskog sirćeta
1 jedna limenka pelata ili 3-4 zrela paradajza i 2 kašike paradajz pirea
4 srednje velika crvena luka
4 čehna bijelog luka
1 grančica peršina
4 dcl bijelog suhog vina
Priprema:
Na dnu veće posude na maslinovom ulju pirjajte izrezan luk pa dodajte usitnjeni bijeli luk i peršun. U međuvremenu, jastoga vezanih kliješta kuhajte pet minuta u ključaloj posoljenoj vodi kojoj ste dodali i malo sirćeta, pa ga izvadite, narežite na veće komade i stavite u posudu na pirjani luk. Zalijte bijelim vinom pa dodajte narezan svježi paradajz, sol i biber te preostalo sirće. Neka se kuha otprilike pola sata na laganoj temperaturi uz protresanje (nikako miješanje!) otvorene posude. Začinite solju i biberom pa služite zajedno s prethodno skuhanim i ocijeđenim špagetima koje ćete dodati jastogu i pomiješati da se povežu s umakom. Jastogu se, zbog gustoće umaka, mogu tokom zadnjih pola sata kuhanja dodati i manje lignje, kozice, škampe ili školjke.
Azra.