28. Septembra 2022.

DART misija okončana, letjelica je uspješno udarila u asteroid

Big Portal

Iako Dimorphos asteroid predstavljao opasnost za Zemlju, ova demonstracija bi mogla da odredi kako da se skrene svemirske stene koje bi mogle predstavljati pretnju Zemlji u budućnosti.

U vreme udara, Didimos i Dimorphos su bili relativno blizu Zemlje – na udaljenosti od 11 miliona kilometara. Tim procenjuje da je letelica udarila u asteroid na tački udaljenoj oko 17 metara od centra svemirske stene.

Cilj letelice je bio da utiče na kretanje asteroida u svemiru, ali članovi DART tima kažu da će naučnicima biti potrebno oko dva meseca da utvrde da li se orbita asteroida promenila.

Dimorphos je mali asteroidni mesec koji kruži oko Zemljinog asteroida Didimosa. Sistem asteroida ne predstavlja pretnju za Zemlju, rekli su zvaničnici NASA-e, što ga čini savršenom metom za testiranje kinetičkog udara – što može biti potrebno ako asteroid ikada bude na putu da udari u Zemlju.

DART

Ovaj događaj je bio prva potpuna demonstracija tehnologije skretanja koja može zaštititi planetu u slučaju da je tako nešto potrebno.

„Prvi put ikada, mi ćemo merljivo promeniti orbitu nekog nebeskog tela u univerzumu“, rekao je Robert Braun, šef Sektora za istraživanje svemira Laboratorije za primenjenu fiziku Univerziteta Džons Hopkins u Lorelu, Merilend.

Objekti u blizini Zemlje su asteroidi i komete sa orbitama koje ih postavljaju na 48,3 miliona kilometara od Zemlje. Otkrivanje pretnje od objekata blizu Zemlje, ili NEO, koji bi mogli da izazovu ozbiljnu štetu, primarni je fokus NASA-e i drugih svemirskih organizacija širom sveta.

Sudar

Astronomi su otkrili Didimos (blizanac na grčkom) asteroid pre više od dve decenije koji je širok oko 780 metara. Sa druge strane, Dimorphos, koji orbitira oko njega je prečnika 160 metara, a njegovo ime znači „dva oblika“.

Slike koje su napravile Didimos Reconnaissance i Asteroid Camera za optičku navigaciju pomogle su DART-u da se samostalno vodi za susret sa sićušnim mesecom.

Tokom događaja, slike su se vraćale na Zemlju brzinom od jedne u sekundi, pružajući izuzetan prikaz na ovaj mesec, rekla je Nensi Šabot, planetarni naučnik i voditelj DART koordinacije u Laboratoriji za primenjenu fiziku.

Površina asteroida u obliku jajeta, prekrivena stenama, izgledala je slično Bennu i Ryugu, dva druga asteroida koja su svemirske letelice posećivale poslednjih godina. Naučnici sumnjaju da je Dimorfos asteroid koji je nastao skupljanjem gomile stena, koje su labavo povezane.

Asteroid.jpg

Tim je nestrpljiv da sazna više o udarnom krateru koji je ostao iza, za koji procenjuju da je veličine oko10 do 20 metara. U krateru se mogu nalaziti i razbijeni komadi letelice.

Kamera sa lica mesta

Ovaj sudar je snimio LICIACube, ili Light Italian CubeSat za snimanje asteroida, prateći kockasti satelit koji je obezbedila italijanska svemirska agencija. CubeSat veličine akt tačne izašao je iz svemirske letelice i putovao iza nje kako bi snimio šta se dešava.

Tri minuta nakon udara, CubeSat je proleteo pored Dimorphosa da bi snimio slike i video. Slike će biti vraćene na Zemlju u danima i nedeljama nakon udara.

Zaštita Zemlje

Dimorphos je izabran za ovu misiju jer je njegova veličina slična asteroima koji bi mogli predstavljati pretnju Zemlji, a sama letelica je oko 100 puta manja od Dimorphosa, tako da nije uništila asteroid. Da je DART propustio da pogodi Dimorphos, letelica bi bila postavljena na orbitu koja je stvorila još jednu priliku za dve godine.

Brzi udar će promeniti samo brzinu Dimorphosa dok kruži oko Didimosa za 1%, što ne zvuči mnogo – ali će promeniti mesečev orbitalni period.

DART guranje će malo pomeriti Dimorphos i učiniti ga gravitacionim vezanim za Didimos – tako da sudar neće promeniti putanju sistema oko Zemlje ili povećati njegove šanse da postane pretnja našoj planeti, izjavili su NASA stručnjaci.

DART i Dimorphos

Dimorphos završava orbitu oko Didimosa svakih 11 sati i 55 minuta. Nakon udara, to se može promeniti na 11 sati i 45 minuta, ali naknadna zapažanja će odrediti koliki je deo pomeranja. Astronomi će koristiti zemaljske teleskope da posmatraju binarni asteroidni sistem i vide koliko se promenio orbitalni period Dimorphosa, što će odrediti da li je DART bio uspešan. Svemirski teleskopi kao što su HubbleJames Webb i NASA Lusi misija takođe su posmatrali ovaj događaj.

Za četiri godine, misija Evropske svemirske agencije će stići da proučava Dimorphos. Sonda će meriti fizička svojstva meseca i posmatrati njegovu orbitu i DART udar. Trenutno nijedan asteroid nije na direktnom udaru sa Zemljom, ali postoji više od 27.000 asteroida u blizini Zemlje u svim oblicima i veličinama.

Dragoceni podaci koje su prikupili DART i Hera doprineće odbrambenim strategijama planete, posebno razumevanju koja vrsta sile može da pomeri orbitu asteroida blizu Zemlje sa potencijalom da se sudari sa našom planetom.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare