27. Septembra 2019.

DARPA planira razvoj 100x brže mrežne konekcije

Big Portal

DARPA (centralna istraživačka i razvojna organizacija za američko Ministarstvo odbrane) želi to da promeni. Ona planira da napravi novi mrežni interfejs koji je 100 puta brži od današnjeg.

Prema njihovim istraživanjima, procesori i memorije u stanju su da obrade oko 1014 bitova u sekundi, a i mrežni hardver je sposoban za sličan posao. Problem koji se javlja je u mrežnom interfejsu preko koga se mašine (računari i serveri) povezuju na eksternu mrežu (Ethernet), koji zbog svojih malih (gigabitnih) brzina značajno limitira sposobnosti pomenutih komponenti. Što su računari brži, to je i njihovo limitiranje zbog ovoga osetnije. Posebno su zbog toga ugroženi superkompjuteri, jer je limitirana brzina deljenja podataka između stotina ili hiljada servera i GPU-ova koji čine superkomputer ili data centar. Što se brže razmenjuju informacije između njih, brže će se završiti postavljeni zadaci.

Sa svojim FastNIC programom, DARPA želi da „ponovo izmisli“ mrežnu komunikaciju i da je ubrza 100 puta. Ako uspeju u tome, značajno će se poboljšati performanse superkompjutera. Naravno, to nije lak zadatak, jer je potrebno mnogo promena. Za početak, potrebno je da se fizički redizajnira mrežni interfejs, što znači promene u hardveru. Tek nakon toga sledi promena softvera, jer on nije u stanju da ubrza protok ako fizički lejer ne podržava te brzine. Današnji hardver je limitiran da čak i duplo ili četvorostruko ubrzanje protoka nije moguće bez njegove promene, a ubrzanje od 100 puta zahteva potpuno redizajniranje hardvera, od najnižeg nivoa.

Cilj DARPA-e je da demonstrira 10-terabitnu konekciju, mada još uvek nisu dali vremenski rok kada bi to moglo da se desi. Dobra stvar je što su naveli da će sve softverske biblioteke kreirane za FastNIC biti open source, pa novi standard neće biti limitiran na vojne sisteme.

Izvor: TechCrunch

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare