10. Decembra 2020.

Darko Rundek objavio novi album “Brisani prostor”

Big Portal

Cjelina novog materijala ispričana je kroz dvije priče – “Do” i “Od”, koje se međusobno dopunjuju i slušalac može da bira njihov redoslijed, a istovremeno sa izlaskom albuma, kao treći singl i “lyric” video pojavila se pjesma “Mila”.

Pet kompozicija se nalazi na jednom i pet na drugom CD-u u izdanju koprodukcije dvije kuće Menart i Long Play.

Raniji albumi muzičara Rundeka proistekli su u muzičkom smislu iz saradnje, jer je imao i prateće sastave – Cargo Orkestar i Trio, dok je “Brisani prostor” prvo izdanje poslije čuvenog “Haustora” na kom se pojavljuju kompozicije i tekstovi drugog autora – basiste Ekipe Roka Crnića.

Upravo je i “Mila” proizašla iz pera Crnića, koji pesmu opisuje u kratkim crtama: “Nošenje sa otpuštanjem, prihvaćanje, ljudska blizina u vreme kad je distanca znak obzirnosti, razumevanje ličnog prostora osobe koju voliš”.

Najnoviji projekat već su uveliko najavili singlovi i spotovi objavljeni tokom karantina i vanrednog stanja – “Unutarnji glas” i “Tko su svi ti ljudi”.

O saradnji sa Ekipom i nastanku novog albuma, Rundek kaže: “Naše probe i snimanja su najčešće počinjali i završavali u zajedničkom sviranju ‘na slušanje’, jednostavno bismo zajedno zaljuljali tišinu i puštali da nas vodi kroz otvorene forme, ne svirajući instrumente nego muziku”.

Likovi pjesama na intiman način govore o globalnom, na lični način o univerzalnom, i na specifičan način govore o opštem.

“Kad bi ta muzika pitala za pesmu, pojavljivale su se reči, ponekad improvizovane, ponekad iz skladišta Rokovih i mojih beleški, a za više njih zajedno potpisujemo kompoziciju i tekst.

On je puno učinio za kristalisanje pjesama iz otvorenog i kreativnog materijala koji je iz cijele Ekipe obilato izvirao”.

Od Ekipe u bendu, Igor Pavlica je svirao trubu i pjevao, saksofonistkinja Ana Kovačić je svirala tenor saksofon, bubnjeve, sintisajzer i gitaru, bubnjar Silvio Bočić svirao je i gitaru, a Miro Manojlović udaraljke i vibrafon.

Rundek je osim vokala svirao električnu gitaru, Crnić je svirao bas i pjevao, Maja Posavec je poklonila prateće glasove na dvije pjesme, a David Vid Rundek pridružio se na više proba i njegov glas se čuje u numeri “New World”.

“Kad su svi materijali bili snimljeni, prihvatio sam se produkcije, izbora, montaže, miksanja i dosnimavanja, taj je proces bio je dugotrajan”, zaključio je Rundek.

“Brisani prostor” kao dvostruki CD od juče je u prodaji za područje Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, i može se naći u prodavnicama u Beogradu – Jugoton, Dallas i Metropolis, u Novom Sadu u Mungos CD Shop-u i u Nišu u Energy Music Shop-u. 

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare