Darko Elez tražio premještanje u Srbiju - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Darko Elez tražio premještanje u Srbiju

Darko Elez koji je u BiH osuđen na 15 godina zatvora kao član organizovane kriminalne grupe podnio je molbu da kaznu izdržava u Srbiji, rekao je za “Politiku” jedan od njegovih advokata Sead Kreho.

Odluku o tome da li će Elez koji, pored bh., ima i srpsko državljanstvo, biti predat Srbiji donijeće Ministarstvo pravde Republike Srbije.

Elez je molbu za izručenje Srbiji podnio čim su se stekle zakonske mogućnosti za to, odnosno kada su pravosudni organi BiH obustavili istragu koja je protiv njega pokrenuta zbog sumnje da je 2018. i 2019. u Istočnom Sarajevu učestvovao u dva ubistva, iznudi, zastrašivanju i drugim krivičnim djelima.

“Od kada je sa tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivičnog djela, Elez je razmišljao da, prvenstveno zbog porodice, podnese molbu da kaznu izdržava u Srbiji. Kočila ga je istraga za koju smo od početka vjerovali da će biti obustavljena. Pošto su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi, on je podnio molbu i nada se brzoj odluci srpskih nadležnih organa”, kazao je Kreho.

Iako se u pojedinim medijima spekulisalo da bi Elez, ukoliko bude izručen Srbiji, istražnim organima mogao da otkrije značajne informacije o nezakonitim poslovima nekadašnje državne sekretarke MUP-a i ubistvu advokata Dragoslava Miše Ognjanovića njega, prema riječima advokata Kreha, na to ništa ne obavezuje.

“U sporazumu kojim je Elez priznao krivicu i na osnovu kojeg je osuđen na 15 godina navodi se da je on u obavezi da kaže sve što zna o organizovanom kriminalu u Srbiji i BiH, ali naglašavam, u tom dokumentu nije navedeno nijedno ime, niti konkretan događaj”, objasnio je Kreho.

Upitan da li su predstavnici srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal razgovarali sa Elezom od kada mu je zatvorska kazna postala pravosnažna, njegov advokat odrično odgovara.

“Predstavnici TOK-a su Eleza posjetili dva-tri puta dok je bio u pritvorskoj jedinici u Sarajevu, ali tim razgovorima nije prisustvovao ni on, ni Dubravko Čampara, glavni tužilac BiH.

TOK, prema nezvaničnim informacijama, ne vodi istragu protiv Eleza. Međutim, iz onoga što je tužilac Mladen Nenadić izjavio u nedavnom intervjuu za “Politiku”, moglo bi da se nasluti da je tužilaštvo pokrenulo predistražni postupak u vezi sa događajima sa kojima je Elez povezan na različite načine.

To što je osuđen u BiH, ne predstavlja smetnju da TOK istražuje neka nova potencijalna krivična djela, naveo je ranije tužilac Mladen Nenadić za naš list, naglašavajući da bi preciznije informacije ugrozile predistražni postupak.

Darko Elez uhapšen je 21. decembra 2020. godine po Interpolovoj potjernici i izručen BiH radi suđenja u predmetu “Lutka”. Bilo mu je oduzeto, pa zatim odlukom Upravnog suda, vraćeno srpsko državljanstvo.

(Politika)

Danas objavljeno

Opozicija traži novo brojanje za predsjednika RS i za Narodnu skupštinu

Vanja A

Policija provjerava glasanje u Krajišniku odakle potiče Trivićeva

Vanja A

Predložen pritvor za članove biračkog odbora u N. Gradu

Vanja A

Ostavite komentar