"Dara iz Jasenovca" u američkim bioskopima - BIGportal.ba
Ex Yu

“Dara iz Jasenovca” u američkim bioskopima

Prvi srpski film o genocidu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj “Dara iz Jasenovca” danas započinje svoj život u američkim bioskopima.

Već sada se može reći da odavno jedan film sa prostora bivše Jugoslavije nije izazvao takvu pažnju i tolike polemike na američkom kontinentu i u regionu.

Zbog sada već čuvenog političkog pamfleta koji je objaljen u “Varajetiju”, u kome se više izražava zabrinutost zbog imidža Hrvatske i Hrvata nakon filmskog podsjećanja na dešavanja u ustaško doba i činjenice da ovaj list ima veliki uticaj u filmskom svijetu, stekao se pogrešan utisak da je film dobio loše ocjene pred samo pojavljivanje u bioskopima.

Naprotiv, cijeli niz filmskih sajtova ocijenio je “Daru iz Jasenovca” kao odličan ili dobar film i ukazalo na njegov značaj u pravilnom vrednovanju istorije.

Dok jedan broj meinstrim medija poput “LA tajmsa” samo prerađuje “Varajetijevu” agendu o tome da su ustaše bile siledžije i ubice, ali da je srpski film zlonamjeran te da je snimljen zbog “srpske ekspanzionističke politike”, nezavisni i neizlobirani filmski portali i pojedinci veoma povoljno vrednuju film Predraga Antonijevića.

Najnoviji primjer su recenzija na portalima “Red karpet kreš” i “Bjutfl balad”.

Autori su oduševljeni ulogom koju je ostvarila Biljana Čekić u ulozi Dare, koja, kako je navedeno, sjajno igra djevojčicu koja prolazi kroz sve užase logora.

Opisujući brutalnosti kojima su zatvorenici bili izloženi u logoru, autori navodi da ovo ostvarenje upozorava na zlo fašizma.

Sada kada znamo za “Balkanski Aušvic”, shvatamo koliko je važno pamtiti istoriju – zaključuje se u veoma povoljnom osvrtu u “Red karpet krešu”.

“Morate biti sigurni da ste mentalno spremni prije nego što sjednete da pogledate ovaj fiolm” – zaključuje portal “Bjutfl balad” svoj osvrt, aludirajući na teške scene u kojima se vidi sav ubilački sadizam kome su zatvorenici bili izloženi.

Ovaj portal daje filmu ocjenu A, odnosno maksimalnu.

Nakon prvih nekoliko dana prikazivanja u SAD oglasiće se i obični gledaoci i svojom ocjenama dati sud o prvom srpskom filmu o Holokaustu.

Danas objavljeno

Kako je Nenad Okanović dobio ulogu Sina Dragana!

Vanja A

Darko Lazić uživa sa djevojkom u Dubaiju

Vanja A

“Mogao je i bolju da nađe”

Vanja A

Ostavite komentar