28. Decembra 2022.

Dar prirode: Pet prirodnih antibiotika

Big Portal

Određeni biljni ekstrakti, eterična ulja i hrana poznati su po tome što uništavaju bakterije ili inhibiraju njihov rast zahvaljujući antibakterijskim i antioksidativnim jedinjenjima.

Naravno, to nikako ne znači da treba da se oslonite samo na ovakva sredstva – terapija koju propisuje lekar je obavezna, već da vam ove namirnice mogu biti od pomoći kako biste se brže oporavili.

Med

Jedan od najstarijih poznatih antibiotika je med, a njegova primena u ove svrhe potiče još od antičkih vremena. Poznato je da su još stari Egipćani koristili med kao antibiotik iz prirode i sredstvo za zaštitu kože od upala.

Njegovo ovakvo svojstvo duguje vodonik-peroksidu, a ima i visok sadrža šećera, što pomaže da se zaustavi rast bakterija. Med ima i nizak pH nivo, zahvaljujući čemu bakterije gube vlažnost, pa dehidriraju i umiru.

Ekstrakt belog luka

Studija Državnog univerziteta u Vašingtonu iz 2011. godine pokazala je da je koncentrat belog luka efikasan protiv bakterija, ali treba biti oprezan ukoliko koristite lekove za razređivanje krvi jer veće količine belog luka mogu da pojačaju efekte leka.

U njemu se, naime, nalazi obilje alicina, aktivne supstance koja unioštava bakterije, viruse i gljivice. Tu su još i alinin i enzim alicinaza, koji počinju međusobno da deluju kad se beli luk seče, gnječi ili trlja.

Etarsko ulje miro

Miro, smirna ili izmirna je vrsta mirisne smole koja je dobro poznata, naročito hrišćanima zbog njene uloge u obredima, ali je malo poznato da miro ima sposobnost da odbija štetne mikroorganizme.

Istraživanje koje su 2000. godine sproveli naučnici Univerziteta u Firenci pokazalo je da ovo ulje deluje protiv bakterija E. coli, Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa i gljivice Candida albicans.

S mirom treba biti na oprezu jer može da izazove dijareju, osip na koži i probleme sa srcem.

Etarsko ulje majčine dušice

Istaživanja su dokazala da je ovo etarsko ulje efikasno protiv bakterija otpornih na antibiotike, a studija iz 2011. godine testirala je dejstvo eteričnih ulja lavande i majčine dušine. Ona su testirana na 120 sojeva bakterija, a majčina dušica (timijan) pokazala se delotvornijom.

Važno je imati na umu da je ovo ulje samo za spoljnu upotrebu i da mora da se razblaži kokosovim ili maslinovim uljem, kao i da treba da ga izbegavaju ljudi s visokim pritiskom i hipertireozom.

Eterično ulje origana

Karvakrol je organsko jedinjenje koje se nalazi u esencijalnom ulju origan i ima terapeutska svojstva koja ubrzavaju zaceljivanje pri udisanju.

Naučno je dokazano da origanovo ulje pomaže u lečenju čira na želucu i smanjenju zapaljenja, kao i da pročišćava sinuse, a koristi se i za čišćenje domaćinstva, u kombinaciji sa sićerom, vodom i limunom.

Alo.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare