Danski keks koji se topi u ustima - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Danski keks koji se topi u ustima

U Danskoj je nemoguće zamisliti hladnije dane bez keksa sa maslacem.

Riječ je o finom i mekanom keksu, koji se topi u ustima, a koji se obično kod nas mogu kupiti u metalnim kutijama. Lako ih možeš napraviti i u vlastitom domu, a za cijeli postupak neće ti biti potrebno više od 30 minuta.

Foto Getty Images

Sastojci:

  • 250 grama brašna,
  • 200 grama maslaca,
  • 170 grama šećera,
  • 75 grama bademovog brašna,
  • 1 jaje,
  • 1 kašika limunove korice,
  • 1 čajna kašika ekstrakta vanilije.

Priprema:

Zagrij rerun na 200 stepeni. Električnim mikserom sjedini omekšali maslac sa šećerom, dok ne dobiješ kremastu smjesu. Dodaj jaje, sitnu naribanu limunovu koricu i ekstrakt vanilije.

U smjesu dodaj bademovo i obično brašno te sve dobro pomiješaj. Prebaci smjesu u slastičarsku vrećicu, pa na namašćeni lim za pečenje istisni mekane prstenove tijesta promjera oko 4 centimetra. Pripazi da ostaviš slobodnog mjesta sa svake strane keksa. Tako pripremljen keks peci desetak minuta, odnosno dok ne postanu zlatnosmeđi. Ohladi prije posluživanja.

Uživaj u ovom jednostavnom desertu!

Ultra.ba

Danas objavljeno

Ambrozija, kravlje mlijeko, pa čak i voće i povrće mogu da izazovu alergiju

Vanja A

Najskuplja pica na svijetu košta 12.000 dolara, evo od čega se priprema

Vanja A

Prežgana supa

Vanja A

Ostavite komentar