Danska poziva EU da od 2030. zabrani prodaju benzinaca i dizelaša - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Danska poziva EU da od 2030. zabrani prodaju benzinaca i dizelaša

Danska traži od Evropske unije da objavi plan za ukidanje dizelskih i benzinskih automobila, u okviru predloga koji podržava 10 drugih zemalja EU.

Predlog koji je napravljen tokom sastanka ministara zaštite životne sredine EU uključuje i zabranu prodaje benzinaca i dizelaša u državama članicama. Zabrana bi stupila na snagu 2030. godine kao mera protiv klimatskih promena, prenosi Rojters.

Evropska komisija želi da do 2050. godine učini Evropu prvim klimatskim neutralnim kontinentom, ali Danska tvrdi da, kako bi to postigla, saobraćajni sektor mora da smanji emisije štetnih gasova.

Cilj EU je smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 40 odsto do 2030. godine, a Evropska komisija planira da je do 2050. smanji na nulu, u nastojanju da zaustavi globalno zagrevanje.

“Moramo priznati da nam se malo žuri”, rekao je nakon sastanka danski ministar zadužen za klimatske promene i energetiku, Dan Jorgensen.

Danska je još u oktobru 2018. najavila da će zabraniti prodaju svih automobila na fosilna goriva do 2030. godine, ali kasnije je povukla taj predlog jer je protivan pravilima EU.

Jorgensenov novi predlog sada omogućava da pojedine države članice ipak zabrane prodaju dizelskih i benzinskih automobila.

“Nadamo se da ćemo time izvršiti pritisak na Evropsku komisiju da donese odluku o potpunom ukidanju vozila na fosilna goriva u EU”, kazao je Jorgensen.

“Plan A bi bio da se odluka o zabrani donese na nivou cele EU”, rekao je danski ministar. Međutim, zemlje poput Litvanije, Letonije, Slovenije, Bugarske i druge sugerisale su da se mora učiniti više kako bi se zaustavilo takozvano “curenje” ugljen-dioksida putem prodaje polovnih vozila iz Zapadne Evrope u istočne zemlje kontinenta.

Jorgensen je rekao da je važno da EU svoje proizvođače automobila precizno informiše o dugoročnoj politiici kada je reč o ovom problemu. On je dodao da će Danska uspostaviti savez sa 10 zemalja koje podržavaju strategiju te države za postepeno ukidanje dizelskih i benzinskih automobila kako bi se izvršio veći pritisak na EU.

B92

Danas objavljeno

Pogled u električnu budućnost Lexusa: LF-Z Electrified

Zeljka

U planu i manji električni Nissan SUV

Zeljka

Na prodaju legendarna Subaru Impreza 22B

Zeljka

Ostavite komentar