Danska počinje drugu fazu normalizacije života - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Danska počinje drugu fazu normalizacije života

Danska premijerka Mete Frederiksen predstavila je večeras plan druge faze normalizacije života u toj skandinaviskoj zemlji.

Uslov normalizacije je dalji strogo pridržavanje mera prevencije od zaraze koronavirusom.

Prema tom planu, sva profesionalna sportska takmičenja mogu da budu nastavljena već od sutra, ali bez prisustva gledalaca, dok od 11. maja mogu da budu otvoreni veliki tržni centri i butici.

Restorani, kafići i drugi ugostiteljski objekti, uz sva neophodna ograničenja koja treba da spreče širenje zaraze, mogu da nastave s radom od 18. maja.

Istog dana u klupe mogu da se vrate i stariji razredi osnovne škole, a tada će biti otvorene i biblioteke i crkve.

Frederiksen je rekla da će danske granice biti zatvorene do daljnjeg, a na snazi ostaje i zabrana okupljanja više od 10 osoba, što obuhvata i proslave i rekreativne sportove s tim brojem učesnika.

Dozvolu za otvaranje nisu dobili fitnes centri, zabavni parkovi, bioskopi, pozorišta, muzeji, kao ni zoološki vrtovi, osim onih koji imaju mogućnost obilaska kolima.

U prvoj fazi normalizacije, sredinom aprila, otvorena su obdaništa, osnovne škole za mlađe razrede i gimnazije za završne razrede, kao i frizerski saloni, fizioterapeutske i druge klinike, saloni za masažu i tetovažu.

Zaraza korona virusom potvrđena je u Danskoj kod više od 10.000 ljudi, od kojih je umrlo 514.

B92

Danas objavljeno

U Srpskoj 250 novozaraženih, 14 osoba preminulo

M.

Šestoro mrtvih u požaru u Brčkom

M.

Patrijarh Porfirije stigao u manastir Miloševac kod Prijedora

M.

Ostavite komentar